Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу заперечив заяви про «шкоду» Україні від асоціації з ЄС


Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, виступаючи сьогодні після зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Брюсселі, нагадав про переваги тісніших відносин із Європейським союзом і вкотре відкинув твердження, ніби асоціація з ЄС принесла б Україні втрати.

«1990 року валовий внутрішній продукт на душу населення в Польщі перевищував український тільки на 100 доларів. Сьогодні польський валовий внутрішній продукт на душу населення перевищує показник України на 9 тисяч доларів. Це засвідчує, що можуть принести тісніші відносини з Євросоюзом. Це засвідчує, що аргументи, які твердять, що угоди про асоціацію шкідливі для економік країн, які їх підписують, цілком неправдиві», – наголосив Баррозу.

Він також заявив, що пропозиція Європейського союзу Україні про підписання угоди про асоціацію і поглиблену зону вільної торгівлі залишається на столі. За його словами, ЄС «ні з ким не змагається» за Україну. «Ми хочемо того, щоб український народ сам вільно обирав своє майбутнє, щоб була повна повага до суверенітету України як незалежної держави – це наша позиція», – сказав один із чільників ЄС.

Уряд України заявляв після того, як президент Віктор Янукович вирішив відкласти минулої осені підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, що підписання цієї угоди призвело б для України до великих втрат. Незалежні експерти відкинули подані урядом розрахунки таких «втрат» як зманіпульовані.
XS
SM
MD
LG