Доступність посилання

ТОП новини

Москва поновила тиск на Україну через відставку уряду – Кінах


Київ – Москва знову поновила економічний тиск на Україну. Народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах підтвердив Радіо Свобода, що від середи Росія ускладнила процедуру митного контролю щодо українських товарів. Офіційних заяв Росії щодо цього поки немає.

Зміни при проходженні процедур митного контролю та оформленні українських товарів, які ввозяться у Росію, набули чинності опівночі 29 січня. Про це Радіо Свобода повідомив народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. Йдеться про додаткові заходи контролю, такі як направлення машин із товарами на склад тимчасового зберігання, проведення митного огляду з повним вивантаженням товарів, відправка документів, що підтверджують митну вартість товару у Центральне митне управління Москви. Відтак, митне оформлення українських товарів тепер може тривати до 15 днів. Такі ж заходи контролю Москва застосовувала у серпні минулого року.
Анатолій Кінах
Анатолій Кінах

Ці заходи, за словами Анатолія Кінаха, стосуються усіх товарів, які імпортуються до Росії. «Все, що постачається, починаючи з переробної продукції, машинобудування, гірничо-металургійний комплекс і так далі», – говорить Кінах.

Віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників України Юрій Кучинський розповідає, що російська сторона уже почала застосовувати ці норми.

«Ми підтримуємо зв’язок із перевізниками, які слідують у цьому напрямку, вони підтверджують, що від учорашнього дня проводиться поглиблений огляд українських товарів, які слідують у цьому напрямку», – зазначає Кучинський.

Регіонали кажуть про тиск, опозиціонери – не впевнені

Таке рішення Москви регіонал Кінах називає тиском і пов’язує з останніми подіями в Україні, зокрема, з відставкою уряду.

«Ми попереджали російських партнерів, що у разі таких проявів ми будемо втрачати дуже серйозну складову у наших відносинах, у першу чергу – довіру, – наголошує Кінах. – Це вимагає серйозних дій, щоб ніхто не міг робити спробу за рахунок зовнішніх сценаріїв, проявів тиску впливати на стратегічний вибір України і робити з України територію, якою можна керувати ззовні».

За словами Анатолія Кінаха, наразі відбуваються контакти на рівні українських та російських міністерств і відомств, але вони не мають офіційного формату.

На думку народного депутата від УДАРу Павла Розенка, поки що зарано говори про тиск Москви. Якщо російська сторона не поінформувала про таке рішення заздалегідь, то це є спробою підштовхнути українську сторону до подальших переговорів, вважає Розенко. У іншому випадку, наголошує він, винен український уряд.

«Якщо наші чиновники були повідомлені заздалегідь про новий порядок проходження товарів, машин, автотранспорту через кордон, то, безумовно, у тому, що українські перевізники зіштовхнулися з цією проблемою, винен наш уряд, який своєчасно не проінформував наших перевізників і товаровиробників, які це використовують», – вважає Розенко.

Росія мовчить

Офіційного підтвердження російської сторони щодо змін при проходженні процедур митного контролю українськими товарами, наразі немає. Російські експерти, яких опитало Радіо Свобода, коментувати ситуацію не захотіли.

«Мені поки що нічого не відомо, що відбувається якесь посилення контролю щодо українських товарів. Тут потрібно дочекатися офіційних заяв саме російської сторони. Адже сьогодні не можна довіряти повною мірою заявам української влади, оскільки вона перебуває у стані жорстокої політичної кризи», – говорить російський політолог, колишній депутат від партії «Єдина Росія» Сергій Марков.

Між тим, про застосування Росією економічного впливу на Україну у своєму Twitter написав і прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт.

«Є ознаки, що Кремль знову застосовує економічний тиск на Україну. І це сталося всього через день після саміту ЄС у Брюсселі», – пише Більдт.

На саміті Росія-ЄС у вівторок президент Володимир Путін запевняв, що Кремль не переглядатиме умов співпраці з Україною через зміну уряду.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG