Доступність посилання

ТОП новини

Влада не може зачистити Майдан, це шлях до терору – Гарань


Київ – Ситуація в Україні є вибухонебезпечною, кажуть експерти. Вони відзначають, що ухвалений Верховною Радою за наполяганням президента Януковича так званий «закон про амністію» не зняв градусу напруження і лише погіршив прогнозованість та керованість подальших подій. На Майдані ж кажуть, що не виконуватимуть нового закону, а надалі будуть тиснути на владу.

Ухваливши провладний законопроект про звільнення від кримінальної відповідальності учасників акцій протесту, «влада отримала перепочинок, щоб перегрупувати сили і вийти на силовий варіант», заявляє позафракційний депутат Інна Богословська.

Натомість політолог Олексій Гарань зауважує, що спроба зачистки Майдану лише послабить позиції влади, як послабив її позиції спосіб ухвалення «закону про амністію».

Держава виступила у ролі сомалійських піратів. Влада не може зачистити Майдан – це переведе протистояння, можливо, навіть, у форму терору
Олексій Гарань
«Це не є компроміс. Держава виступила у ролі сомалійських піратів. Була порушена парламентська процедура. Знову голосували чужими картками. Не вирішено жодного питання, з чого все починалося. І президент, і міністр Захарченко продовжують виступати зі своїми «яструбиними» заявами. Ситуація вибухонебезпечна. Влада ж не може зачистити Майдан – це переведе протистояння, можливо навіть, у форму терору», – зазначає Гарань.

Це не ухвалення закону, це ручне управління ситуацією – Арестович

Фракція Партії регіонів показала свою несамостійність, а Віктор Янукович продемонстрував небажання нести відповідальність, вважає учасник Майдану Олексій Арестович.

Усі зрозуміли, що всі рішення приймає Янукович, що спроба розгону – це Янукович, усі рухи Партії регіонів – це Янукович
Олексій Арестович
«Це не ухвалення закону, це ручне управління ситуацією. Усі зрозуміли, що всі рішення приймає Віктор Янукович, що спроба розгону – це Янукович, усі рухи Партії регіонів – це Янукович. А він у цей момент іде на лікарняний. Тепер кожній людині треба приймати рішення, куди йти далі. Від цього і залежить, як далі розвиватиметься ситуація. Прогнозувати важко. Але Майдан зрозумів, що він може тиснути і на владу, і на опозицію, тому він буде тиснути далі», – каже Арестович.

Про те, що Віктор Янукович захворів і пішов на лікарняний через застуду і високу температуру, повідомили у прес-службі президента. Востаннє президент з’являвся на публіці в середу. Увечері він двічі приходив до Верховної Ради, щоб переконати фракцію Партії регіонів голосувати за законопроект «про амністію» авторства його представника у парламенті Юрія Мірошниченка.

Майдан не виконуватиме «закону про амністію» – Парубій

Тим часом, голова Верховної Ради Володимир Рибак пояснив логіку нового закону.

«Не може так бути, щоб відпустили людей, а приміщення, які зайняті незаконно, не будуть звільнятися», – заявляє Рибак.

Крім того, Володимир Рибак допускає, що президент може розглянути питання про розпуск парламенту, якщо депутати не зможуть ухвалювати рішення для врегулювання кризи. Водночас, міністр юстиції Олена Лукаш визнала, що парламентська більшість голосувала за «закон про амністію» під тиском погрози Віктора Януковича щодо розпуску парламенту.

Президент України порушив питання про необхідність дострокових виборів до Верховної Ради
Олена Лукаш
«Нерезультативне голосування за законопроекти означало б повну нездатність українського парламенту стати на шлях урегулювання кризової ситуації, в результаті чого президент України порушив питання про необхідність дострокових виборів до Верховної Ради України», – зазначила Лукаш.

Ухвалений Верховною Радою закон про звільнення від кримінальної відповідальності учасників протесту з опозицією не узгодили, як про це заявляють регіонали, запевняє депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський. А депутат з тієї ж фракції Андрій Парубій заявляє, що Майдан не виконуватиме норм цього документа.

«Це рішення, яке вони думають, що буде виконане, воно виконане не буде», – наголошує Парубій.

Верховна Рада у середу проголосувала за амністію учасників акцій протесту авторства регіонала Юрія Мірошниченка. "За" проголосували 232 депутати.

Генпрокуратура заявила, що за час масових акцій затримані 234 людини, з яких 140 – заарештовані.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG