Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина: парад Народних рад


Рівне – На Рівненщині – видимість двовладдя. Народні ради, проголошені на віче практично в усіх селищах, містах і майже в усіх районах, намагаються легітимізуватися. Вони роблять це через сесії місцевих рад, проводячи рішення про створення виконкомів. Таким чином хочуть замінити апарат адміністрацій.

До складу виконкомів можуть увійти нинішні пересічні працівники адміністрацій, сподіваються натхненники створення Народних рад. Такі рішення оскаржує прокуратура, однак «парад Народних рад» з ухваленням аналогічних рішень на території області триває.

У тих районах, де до народних рад увійшли представники більшості, проблем із легітимізацією не виникає – в радах утворені нові фракції, слово яких є вирішальним. Напередодні голова Дубенської райдержадміністрації Руслан Сивий заявив, що визнає новостворену міжфракційну депутатську групу «Народна рада Дубенщини» і вважає, що виконавчий апарат Народної ради має відображати позицію обраних громадою депутатів.

«Здалися» легко, співіснують мирно

Перший поверх у Рівненській облдержадміністрації упродовж тижня утримують пікетувальники. На вході чергують у масках представники «Правого сектору». Всередині активісти організували пункт збору одягу й речей для Євромайдану, ріжуть бутерброди і годують охоронців з народної самооборони, і разом з охоронцями ОДА пропускають службовців на місце роботи.

На верхніх поверхах іде звичайна чиновницька метушня – прийоми громадян, папери, рішення. Депутат обласної ради, безпартійний Роман Василишин каже: це – не блокада. Його роботі тут нічого не заважає, хоча, ймовірно, дещо нервує окремих працівників. «Може, психологічно воно і діє на людей, але я цього не бачу – по-моєму, в нас тут все по-розумному, дають людям працювати».

Депутат-свободівець Олексій Бучинський пояснює: часткова блокада облдержадміністрації – вимушена необхідність – доти, доки зі столичних СІЗО не випустять усіх «заручників» – людей, затриманих за участь в акціях протесту в Києві та інших українських містах. Водночас він припускає, що виконання вимог Народної ради Рівненщини також спонукатиме людей розібрати рівненські барикади.

А чи були відставки?

Ці вимоги озвучив новообраний голова Народної ради Рівненської області Михайло Кирилов. Серед них – звільнення всіх затриманих та заарештованих, повернення рівненського «Беркуту» додому, відставка Голови обласної ради Юрія Кічатого та голови облдержадміністрації Василя Берташа, а також їхніх заступників. Тиждень тому всі заступники голови облдержадміністрації Василя Берташа на вимогу людей написали заяви на звільнення, однак нині вони справно ходять на роботу.

Сам Василь Берташ повідомив через ЗМІ, що оскільки є «легітимним головою облдержадміністрації», то не може «покинути область у такий скрутний час», і нині працює дистанційно, дбаючи, «щоб у жителів області були вода, тепло, світло, газ».

Провокації не оминули рівнян

Спроби порушити мирне співіснування влади і громади все ж відбуваються. У дворі обласної прокуратури вибухнули дві пляшки із запалювальною сумішшю. Цій події передував погром одного з приміщень Костопільського маргаринового заводу, власником якого є народний депутат-батьківщинівець Микола Кучерук. Кілька днів тому невідомі підпалили офіс обласної організації Партії регіонів.

Тим часом голова обласної ради Юрій Кічатий, який напередодні вперше з’явився безпосередньо на робочому місці, пояснив, що не ухилявся від проведення позачергових сесій, а займався справами області, вирішуючи в Києві питання дотації для Рівненщини. Юрій Кічатий зауважив, що готовий покинути свою посаду тільки у випадку, якщо за це проголосують депутати.

Сесія Рівненської облради: буде – не буде…

У Рівному до позафракційного об’єднання зголосилися приєднатись два провладних депутати, однак для легітимності пропонованих рішень цього бракує. Упродовж тижня активісти ходили по домівках депутатів, «вмовляючи» їх хоча б прибути на сесію. Останній січневий день мав показати, наскільки влада рахується з вимогами активної громади. 31 січня люди збиралися пікетувати обласну раду, опозиція вимагала організації трансляції сесії на вулицю, але в зв’язківців раптом зламалася озвучка і зникли шнури…

Нині ж «знакова» сесія знову під загрозою. Напередодні увечері голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий змушений був перервати засідання президії обласної ради – йому стало зле. І хоча незадовго він повернувся, після завершення засідання керівника облради винесли на ношах до карети «Швидкої допомоги». ЗМІ поширили повідомлення про серцевий напад. Відтак станом увечері 30 січня офіційно хворими виявились усі три посадовці, уповноважені проводити і візувати рішення сесії.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG