Доступність посилання

ТОП новини

Путін зацікавлений у загостренні ситуації в Україні (світова преса)


Низка світових видань детально висвітлюють перебіг подій у кризовій Україні і прогнозують подальший розвиток ситуації. Чимало експертів і політиків сходяться на тому, що президент Янукович може вдатися до брутального застосування сили з метою розправи над Євромайданом. Газети на Заході публікують звернення української армії до Януковича з вимогами навести порядок і «встановити стабільність» у державі. Впливові західні аналітики попереджають, що міжнародна конференція з безпеки у німецькому Мюнхені цими вихідними повинна відшукати рятівний варіант мирного вирішення кризи в Україні. Тут цитують Віталія Кличка, лідера української опозиції, який попереджає, що «президент Янукович загнаний у глухий кут» і може піти на широкомасштабний військовий варіант розправи над своїми супротивниками в опозиції та на Євромайдані. Впливові світові видання попереджають, що президент Росії «зацікавлений у подальшому нагнітанні ситуації» в Україні і не виключають причетності російських спецслужб до викрадання активістів Євромайдану.

Впливова американська The New York Times вважає, що в Україні настав вирішальний момент і всім сторонам настав час замислитися на мирним компромісом. Газета вважає у своїй передовиці, що не варто ігнорувати переговори і що опозиція повинна разом із президентом Януковичем знайти адекватне порозуміння. А Захід, на думку видання, має серйозно замислитися над негайною допомогою Україні й включитися в активне посередництво. «Народне повстання, котре розпочалося тут з надії на Захід, не повинне завершитися розчаруванням у ньому», – резюмує впливова американська газета.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung повідомила, що лідер української опозиції Віталій Кличко, котрий відбув на міжнародну щорічну конференцію з безпеки в німецькому Мюнхені, зустрінеться там із державним секретарем США Джоном Керрі і намагатиметься донести до Заходу заклики української опозиції про негайне втручання в кризу в Україні з метою допомогти Євромайдану, де люди мерзнуть від сильних морозів, але не втрачають надії на демократизацію життя й подолання диктатури Януковича. Кличко також попереджає Захід, що «президент Янукович загнаний у глухий кут, припертий до стіни» і готовий до широкомасштабного насильства з метою зберегти свою владу. Газета з Цюріха вважає, що конференція в Мюнхені повинна активно шукати шляхів виходу з кризи в Україні та уникнення кривавого сценарію там.

Американський часопис Foreign Policy вважає, що компромісом між опозицією, Євромайданом, з одного боку, і президентом Януковичем, з другого, могло б бути рішення парламенту про негайне повернення до Конституції 2004 року, тобто до парламентсько-президентської республіки, коли б відкривалася можливість для створення сильного коаліційного уряду та мирного завершення формального президентства Януковича. Видання попереджає також, що Кремль активно шукає можливостей прямо втрутитися у справи України та що в Москві «бажають слабкої, безпомічної України, легкої мети для здійснення своїх власних планів». У Москві «зацікавлені у подальшому загостренні ситуації в Україні», – переконаний американський аналітик Крістіан Керіл. Автор вважає, що українці мають зібратися з силами і відійти від балансування над проваллям широкомасштабної трагедії у себе вдома.

Польська Gazeta Wyborcza друкує інтерв’ю колишнього польського лідера Леха Валенси західним журналістам, у якому відомий польський діяч наголошує, що «Європейський союз зазнав в Україні поразки і там негайно необхідно провести загальні вибори та референдум», щоб уникнути таким чином кривавого громадянського конфлікту. Валенса готовий стати посередником між протилежними політичними силами в Києві.

Ця ж газета друкує матеріал Анджея Белецького з Києва, котрий не виключає, що «Росія може бути причетною до провокацій щодо Майдану». Тут, зокрема, зазначається, що виявлення зниклого тиждень тому лідера Автомайдану Дмитра Булатова, сильно тортурованого невідомим підрозділом під Києвом, наводить на підозри, що тут не обійшлося без участі представників спецслужб сусідньої країни. Сам Булатов сказав журналістам, що люди, які його катували, професіонали, вони «розмовляли зі специфічним російським акцентом».

Ця ж газета інформує про офіційне звернення керівництва української армії до президента України Віктора Януковича із закликом до невідкладних кроків з метою стабілізувати ситуацію в державі. Опозиція в Києві, як мовиться у виданні, також попереджає, що командування Збройних сил закликає президента до негайного введення надзвичайного стану в Україні.

Видання з Варшави також повідомляє, що українські митники вже не пропускають до Києва гуманітарну допомогу з-за кордону для учасників Євромайдану, мотивуючи це формальними підставами.

Впливова німецька Suddeutsche Zeitung попереджає, що «ЄС не може бути осторонь України і гратися в нейтральність». Газета не сумнівається, що для ЄС настав час потужного тиску на клан президента Януковича через блокування персональних банківських рахунків, коли не діє застосування тиску шляхом так званої «тихої дипломатії». Газета переконана, що ЄС має використати всі дипломатичні інструменти, щоб запобігти ескалації подій в Україні і довести ситуацію до отримання українцями таких бажаних для них вільних виборів і уникнути таким чином їхнього повстання проти диктатури, котра тримається в Києві під покровительством Москви.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG