Доступність посилання

ТОП новини

Чільники міжнародного мовлення США знову закликали захистити журналістів в Україні


Чільні представники міжнародного мовлення США відвідали Києва, щоб зустрітися з журналістами міжнародних засобів інформації, засудити насильство проти журналістів в Україні і закликати владу дотримуватися її міжнародних зобов’язань поважати свободу засобів інформації і гарантувати основні права й захист журналістів.

Член Ради директорів міжнародного мовлення США Метью Армстронґ та президент і директор Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Кевін Клоуз зустрілися з журналістами київського бюро Радіо Свобода й високо оцінили їхню відвагу й відданість журналістській роботі під час висвітлення подій Євромайдану в останні два місяці, повідомив відділ зв’язків із громадськістю Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода.

Вони також зустрілися з послом США в Україні Джеффрі Паййяттом, який закликав розслідувати напади на журналістів і закликав силові структури України «виконати свій професійний обов’язок і дотримуватися й забезпечувати право журналістів працювати в безпеці», мовиться в повідомленні.

Як заявив, зокрема, Кевін Клоуз, «у вільному суспільстві не б’ють професійних журналістів, коли вони виконують свої обов’язки».

А Метью Армстронґ, член керівного органу всього невійськового закордонного теле- і радіомовлення Сполучених Штатів Америки, особливо засудив напади на журналістів, які здійснюють працівники українських правоохоронних органів і закликав притягти до відповідальності і виконавців, і замовників таких дій.

Журналіст Радіо Свобода Дмитро Баркар і відеооператор Ігор Ісхаков зазнали нападу спецпідрозділу «Беркут» у той час, коли вели пряму відеотрансляцію подій на вулиці Грушевського в Києві 20 грудня. Протягом п’яти годин їх утримували окремо один від одного, не надаючи доступу до телефонного зв’язку і до юристів. Вони також зазнали побиття. Обидва відкидають звинувачення міліції, ніби вони брали участь у насильницьких діях чи провокували правоохоронців якимсь чином. Останні зняті ними відеокадри перед моментом затримання з їхнього прямого ефіру підтверджують їхні слова.

Тележурналіст української служби «Голосу Америки» Руслан Дейниченко зазнав неодноразових спроб залякування після його висвітлення останнім часом акцій протесту Автомайдану, спрямованих проти приміської резиденції президента Віктора Януковича, наприкінці грудня.

Крім того, журналіст-ветеран Радіо Свобода Віталій Портников став мішенню кампанії дискредитації. 9 січня київське помешкання Портникова пікетувала юрба з близько 50 людей із погрозливими гаслами й українськими прапорами, які звинувачували його в «аморальній поведінці».

За даними київського Інституту масової інформації, під час висвітлення подій у Києві, починаючи з 19 січня, травмований 71 журналіст. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» повідомляла 20 січня, що багато з них були травмовані світлошумовими гранатами або гумовими чи іншими кулями для травматичної зброї. Не менш як 14 із потерпілих заявили, що силовики стріляли по журналістах свідомо і прицільно.

Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода є незалежною міжнародною медіаорганізацією, приватною неприбутковою корпорацією, яка отримує ґранти від Конгресу Сполучених Штатів Америки через Раду директорів міжнародного мовлення США і веде радіо-, телевізійне й інтернетне мовлення на 21 державу.
XS
SM
MD
LG