Доступність посилання

ТОП новини

Молдова рухається в ЄС, а Гагаузія – до Митного союзу з Росією?


Незважаючи на судову заборону влади Молдови, територіальна автономія Гагаузія, яка має близько 200 тисяч населення, все ж збирається проводити 2 лютого референдум, котрий, як очікують, висловить переважну підтримку гагаузів (тюркомовного народу) ідеї входження краю до Митного союзу під егідою Росії. Це складний парадокс для Кишинева, котрий тепер є лідером «Східного партнерства» за темпами євроінтеграції. Гагаузи ж у Молдові бояться євроінтеграції, котра, як вони кажуть, буде проходити через румунізацію їхнього населення. В Україні ж гагаузи підтримують євроінтеграцію і Євромайдан.

Кишинів схвалив восени минулого року у Вільнюсі угоду про асоціацію з ЄС. Молдова, після відмови України стати першою асоційованою союзницею ЄС в регіоні, тепер є лідером євроінтеграції серед шести країн-членів «Східного партнерства».

Але у влади Молдови нині є дві проблеми – самопроголошене Придністров’я вже фактично схвалило дію російського законодавства у себе і наміри приєднатися до Митного союзу, автономно-територіальне об’єднання Гагаузія на молдовських теренах вже призначило у себе на 2 лютого референдум про те, що ж обирають гагаузи – ЄС чи Митний союз із Росією.

Губернатор Гагаузії Михайло Формузал з цього приводу сказав Радіо Свобода: «Я думаю, що наші інтереси у найближчі 10 років – це Митний союз. Я вважаю, що це дозволить нам модернізувати нашу економіку, забезпечити стабільні ринки збуту нашої продукції. Відповідно, за ці роки провести реальну демократизацію нашого суспільства та відповідати загальновизнаним світовим стандартам демократії, правової держави. Сьогодні цього, на жаль, у нас в країні немає».

Формузал також наголосив, що гагаузи бояться євроінтеграції, бо вважають, що це відбудеться шляхом злиття Молдови з Румунією.

Центральний уряд Молдови спробував заборонити референдум

У Кишиневі заявили, що спроба референдуму в Гагаузії – це загроза територіальній цілісності Молдови і суд столиці краю Комраті заборонив його проведення. Але влада краю продовжує готувати бюлетені на референдум 2 лютого.

Офіційні особи з Кишинева в останні дні зазнали невдачі у спробах запобігти цьому. Прем’єр-міністр республіки Молдова Юріє Лянке каже, що населення автономії не має достатньо інформації, щоб голосувати на такому референдумі.

«Звичайно, вивчення громадської думки не лише тут, а й по всій країні, є головним елементом. Але давайте для початку поінформуємо наших громадян, щоб вони могли свідомо ухвалити рішення. А потім, на наступних парламентських виборах, кожен зможе висловити свою думку з цього приводу», – зазначає прем’єр Молдови.

Переконував гагаузів і єврокомісар Штефан Фюле, коли запевняв їх, перебуваючи в автономії 23 січня, що євроінтеграція Молдови відбувається з урахуванням інтересів і Гагаузії також. Але в Комраті вважають, що їх про євроінтеграцію не інформували, навіть не видали до певного часу (до середини січня) угоду про асоціацію Молдови з ЄС ні румунською, ні російською мовами.

Експерти вважають, що правляча в Молдові проєвропейська коаліція не змогла вчасно тісніше співпрацювати з Гагаузією та переконати населення, що євроінтеграція не несе гагаузам жодної загрози. Хоча аналітики кажуть також, що Гагаузія не має намірів до розколу – як це сталося в Придністров’ї – і це лише політичний конфлікт, котрий мусить таким чином і розв’язуватися.

У той же час віце-прем’єр уряду Росії Дмитро Рогозін похмуро натякнув у січні, що «поїзд під назвою «Молдова», котрий паровоз тягне до ЄС, може загубити по дорозі кілька своїх вагонів». Ясно, що йшлося в цьому вислові про Придністров’я та Гагаузію.

Як не дивно, але представники гагаузької меншини в Україні підтримали євроінтеграцію та звернулися до влади і опозиції мирно розв’язати нинішню кризу в Києві.

Матеріал підготували Valentina Ursu, Diana Raileane та Василь Зілгалов

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG