Доступність посилання

ТОП новини

Гранату прицільно кидали в мене – лікар, поранений на Грушевського


Київ – Семеро медиків Євромайдану поранено, одного утримують у СІЗО. Про це заявив координатор майданівської медичної служби Олег Мусій. Деякі постраждалі лікарі переконані, що мішенями стали невипадково. Вони називають агресію проти своїх колег злочином проти людяності, який може розглядати Гаазький трибунал. Однак українські правозахисники вказують на брак засобів для цього в українському законодавстві.


У волонтера-медика Віталія Василенка, за його словами, правоохоронці кинули світло-шумову гранату, коли він намагався допомогти 19 січня бійцю «Беркута», що лежав на землі без тями неподалік від воріт стадіону «Динамо» на Грушевського.

«Коли я до нього біг, мені у стегно біля коліна влучила світло-шумова граната «Зоря» – відскочила від ноги і за кілька сантиметрів вибухнула. У той момент, коли я біг, у радіусі метрів двадцяти не було жодної людини, було помітно, що я медпрацівник: на мені була біла каска з червоними хрестами. Тобто прицільно кидали в мене. Я отримав опіки першого-другого ступеню ноги і поверхневі поранення уламками», – розповів лікар.

Віталій Василенко – координатор організації волонтерів-медиків, що розташовується на території Михайлівського монастиря із 30 листопада. У ніч, коли його поранили, медик очолював одну із мобільних бригад, які надавали допомогу постраждалим на Грушевського.

За даними координатора медичної служби штабу Національного спротиву Олега Мусія, станом на кінець січня зафіксовано сім випадків поранень їхніх лікарів-волонтерів на Грушевського.

«Гумовою кулею переламаний ніс лікаря. Осколкові поранення від гранат, як правило, – це руки і ноги. Ну, і побитий медик Олексій Тутов», – зауважує він.

Лікаря із Керчі Олексія Тутова затримано – зараз він заарештований у Лук’янівському СІЗО, зазначив Мусій. Двомісячний арешт, присуджений Тутову Голосіївським судом, підтверджують і в правозахисній спільноті. Крім того, говорить Мусій, досі невідомо про місце перебування кількох волонтерів, які охороняли медпункт на Грушевського, після того, як його розгромили бійці спецпідрозділів.

Радіо Свобода направило запит до Генеральної прокуратури про зафіксовані випадки агресії щодо лікарів на Майдані й очікує на відповідь. Водночас заступник голови парламентського комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник сказав Радіо Свобода, що не чув про випадки ув’язнення лікарів на Грушевського, однак готовий реагувати.

Йдеться про порушення міжнародних стандартів навіть ведення війни – правозахисник

Медики-активісти пікетували 30 січня будівлю Міністерства внутрішніх справ із вимогою припинити агресію до лікарів, називаючи випадки насильства над ними злочином проти людяності, які може розглядати Гаазький трибунал. Українські правозахисники, однак, зауважують, що Україна не ратифікувала необхідних для звернення до цієї інстанції документів, зокрема, Римський статут. Тож єдиним міжнародним судом, куди можна звертатися у таких випадках, залишається Європейський суд з прав людини, куди можна звернутись тільки зазнавши поразки в українських судах усіх інстанцій, зазначає очільник Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

«Це абсолютно безпрецедентно, це правда, – визнає він. – І це правда, що йдеться про порушення міжнародних стандартів навіть ведення війни. Але я хочу зазначити, що і в українському законодавстві є статті, що карають за злочини проти людяності, геноцид і ці всі речі. І можна звертатися до прокуратури із заявою про злочин відповідно до цієї статті».

Між тим, за даними служби штабу Національного спротиву, щодня до медиків Майдану звертається до півтори тисячі людей.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG