Доступність посилання

ТОП новини

Загибель домофонного бізнесу Харкова


Харківська мерія забирає право у приватних операторів обслуговувати домофони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Харківська мерія забирає право у приватних операторів обслуговувати домофони

Харківська мерія забирає право у приватних операторів обслуговувати домофони. Від 1 лютого домофони усіх комунальних будинків обслуговуватиме лише одне комунальне підприємство – «Харківміськліфт». У департаменті житлового господарства зачистку домофонного ринку пояснюють упорядкуванням цього господарства. Самі ж підприємці, які впродовж останніх 10 років установлювали і обслуговували домофони в Харківських будинках, вважають рішення міської ради незаконним перерозподілом ринку. Мешканці Харкова були вимушені звернутися до омбудсмена Валерії Лутковської щодо захисту майнових прав на пристрої замково-переговорного зв’язку, які перебувають у їхній спільній власності, бо все домофонне обладнання разом з дверима тепер вважається комунальною власністю.

Домофони у Харкові з першого лютого переходять на баланс «Харківміськліфту», а отже його фахівці ремонтуватимуть пристрої або встановлюватимуть нові та збиратимуть кошти за обслуговування. За твердженням директора департаменту житлового господарства Романа Нехорошкова, практично всі приватні оператори працюють без дозвільних документів.

«Сьогодні підприємства, які працюють з обслуговуванням домофонів, не мають ніяких договорів і взаємовідносин із комунальним підприємством «Житлокомсервіс». Немає жодних юридичних документів, що можуть підтвердити, що вони можуть надавати послугу в будинках комунальної власності», – наголосив Роман Нехорошков.

Домофони в майже десяти тисячах комунальних багатоквартирних будинках обслуговувало сім приватних компаній. Підприємці обурені тим, що Харківська міська рада відібрала у них права техобслуговування без врахування їхньої думки, не порадившись із самими мешканцями.

У підпорядкуванні Дочірнього підприємства «КС-домофон Харьков» майже три тисячі багатоповерхівок. Заступник директора Сергій Кара розповідає, що сім років його колектив ставив нові двері у під’їздах на замовлення мешканців, обладнував будинки домофонами. А тепер: «Захотіли, забрали. Щось інше не сподобалося – забрали і далі собі забиратимуть», – намагається вгамувати емоції Сергій Кара.

У департаменті житлового господарства переконані, що все устаткування, яким користувалися домофонні фірми, є безгоспним, а тому його передають на баланс КП «Харківміськліфт». Там наголошують, що у власників приватних операторів був час довести право власності на майно, але після оприлюднення оголошення про розшук господарів домофонів, за конкретними адресами в офіційній газеті Харківської міськради, ніхто з бізнесменів не відреагував.

«Ми оголосили розшук даного майна і, на своє диво, помітили, що власників немає», – пояснює ситуацію Радіо Свобода начальник відділу Замково-переговорних приладів підприємства «Харківміськліфт» Петро Лазаренко.

Домофонне «обладнання належало мешканцям будинків, які за свій кошт його купляли для установки», – у відповідь посадовцям з мерії твердить юрист фірми дочірнього підприємства «КС-домофон Харьков» Олександр Фадєєв.

Фірми лише займалися монтажем та техобслуговуванням електронних приладів у під’їздах. І раніше, додає юрист, у підприємстві «Житлокомсервіс» – так у Харкові називається структура, що опікується житлово-комунальними питаннями будинків – не виникало юридичних проблем.

«Наше підприємство укладало угоду з КП «Житлокомсервіс». Ми сплачували їм гроші за те, що наше обладнання і мережі розміщуються в комунальних будинках міста Харкова», – зазначив юрист Олександр Фадєєв.

Поскаржились омбудсмену

А тим часом, на захист своїх майнових прав до омбудсмена Валерії Лутковської нещодавно звернулися мешканці житлових будинків та низка приватних операторів із обслуговування домофонів.

В оприлюдненій відповіді уповноваженого з прав людини йдеться: «Омбудсмен вважає, що положення цього документа, які регулюють прийняття у комунальну власність пристроїв замково-переговорного зв’язку як безхазяйне майно, а також установлення пристроїв замково-переговорного зв’язку, за рішенням більшості голосів мешканців будинку або профільного департаменту, призводять до порушення майнових прав людини, її права власності на спільне майно, та потребує приведення у відповідність до вимог чинного законодавства»

З метою недопущення порушень майнових прав мешканців міста Харкова, омбудсменом України Валерією Лутковською внесено подання Харківському міському голові Геннадію Кернесу. У мерії поки що не коментують аналіз Валерії Лутковської, мовляв не мають на руках офіційного висновку.

Поки оператори харківських домофонів збираються судитися з міськрадою, на підприємстві «Харківміськліфт» діляться великими планами щодо наведення порядку. Там кажуть, що тепер буде єдиний тариф – п’ять з половиною гривень – це нижче нинішніх розцінок. Майстри «Харківміськліфту» встановлюватимуть нові домофони – власної розробки, у рамках проекту «розумний під’їзд». Це дозволить мешканцям будинків вчасно мати термінові оголошення з житлово-комунальних питань, бо на екрані домофону буде інформаційний біжучий рядок. У «Харківміськліфті» обіцяють, що всі ноу-хау втілюватимуться з тарифів техобслуговування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG