Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан допоміг подолати розчарування – Євгенія Бєлорусець


Київ – Українська художниця Євгенія Бєлорусець відкрила у Берліні фотовиставку «Євромайдан. Окуповані простори». Вона каже: зараз важливо показати ці роботи саме за кордоном, а експозиція є більшою мірою активістським жестом, аніж художнім. Радіо Свобода поговорило з Євгенією Бєлорусець про героїв її фотографій, ідеї Майдану та досвід, який вже здобула Україна завдяки протесту.

– Ця виставка присвячена першим тижням протесту, його повсякденності. Люди приїхали з маленьких сіл та містечок до Києва і почали жити на площах міста незвичайним, особливим життям, у дуже важких умовах. Повністю занурені у протест, вони щотижня відкладали свій від’їзд додому. Мене зацікавило, що відбувається з людьми, котрі більшість свого часу на щось чекають. І те, на що вони насправді чекають.
Фото Євгенії Бєлорусець
Фото Євгенії Бєлорусець
– Ви зазначили, що навіть у націоналістичні гасла люди на Майдані вкладають дещо інше. Що саме?

Люди набагато непередбачуваніші за будь-яку догму, навіть якщо вони повторюють вголос її формулу
Євгенія Бєлорусець
– Те, що люди мають на увазі, залишається у русі. Мене завжди лякав радикальний націоналізм з його пошуком ворогів і страхом перед відповідальністю. Я засмучувалась, коли постійно чула на Майдані цей так багато обговорюваний лозунг «Слава нації, смерть ворогам». Тож я почала питати людей, що вони мають на увазі, коли це кажуть. І дещо зраділа, коли почула їхні відповіді. За цими словами ховаються протилежні, контроверсійні і інколи дуже дивні ідеї. Я думаю, що націоналістична догма просто не може існувати в умовах відкритого, інтенсивного та справжнього протесту. Вона не витримує випробування реальністю. Люди набагато непередбачуваніші за будь-яку догму, навіть якщо вони повторюють вголос її формулу.
Фото Євгенії Бєлорусець
Фото Євгенії Бєлорусець
– Як ви ставитеся до активної участі «Правого сектору» у протистоянні?

Правий популізм, має великі шанси на успіх. Але ця ідеологія абсолютно не відповідає потребам нашої країни
Євгенія Бєлорусець
– Я лише можу сподіватися, що ці протистояння змінять активістів самого «Правого сектору». Тому що в часи небезпеки і нестабільності – особливо економічної – правий популізм, який має прості відповіді на важливі політичні, екзистенційні та життєві питання, має великі шанси на успіх. Але ця ідеологія абсолютно не відповідає потребам нашої країни. У ній постійно виникає ідея чужинців, які несуть відповідальність за все, що відбувається не так. Мовляв, коли ми з ними розберемося, настане нарешті райське життя. Але цей самообман є небезпечним для жителів України, які в принципі схильні до апатії і розчарування у протесті.
Фото Євгенії Бєлорусець
Фото Євгенії Бєлорусець
– Що вже дав Євромайдан українцям?

Помаранчева революція була революцією самозакоханості та ейфорії...Сьогодні протестувальники розуміють, що боротьба тільки починається
Євгенія Бєлорусець
– Найголовніше – це подолання цього розчарування. Помаранчева революція була революцією самозакоханості та ейфорії, коли люди раптом подумали, що досягли надзвичайних висот тільки тому, що вийшли на вулицю. Мені здається, сьогодні протестувальники розуміють, що боротьба тільки починається, і що їхню перемогу можуть привласнити політики. Мені хочеться думати, що цей протест більш осмислений. Колективне прагнення до скасування авторитарних законів, тобто до демократичних змін у суспільстві – це важливо. Справді страшним досвідом у цьому протесті є вбивство людей. Ми відчуваємо цю втрату дуже інтенсивно – як в Україні, так і поза нею. Я пам’ятаю акцію в Берліні, які відбулася після загибелі людей (активісти, загорнуті у термофольгу, кілька годин пролежали на зледенілій землі – ред.) – в якому стані були усі, хто туди прийшов.

– Як у Берліні реагують на події в Україні?

– Люди глибоко вражені. Вони дуже співчувають українським демонстрантам і вірять у те, що люди борються за свою свободу. Їх дуже хвилює доля цього протесту. Про нього знають усі.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG