Доступність посилання

ТОП новини

Ультрас проти тітушок і «Беркута»


Київ – 22 січня Євромайдани по цілій Україні отримали нових захисників – футбольних фанатів-ультрас. Про свою підтримку протестувальників у Києві та регіонах заявили ультрас київського «Динамо», харківського «Металіста», донецького «Шахтаря», львівських «Карпат», полтавської «Ворскли», одеського «Черноморця», луганської «Зорі» та інших клубів. У деяких містах вони захищають місцеві Майдани від провокаторів, тітушок і ймовірних «зачисток» з боку правоохоронців. Водночас, у Криму і на Донбасі тітушки організували справжнє полювання на фанів, щоправда, на разі це не зупиняє останніх – ультрас продовжують охороняти Майдани.

«Один за всіх – і всі за одного», «Слава Україні! Героям слава!» – так вітаються на одному з відео, розміщеному в мережі Youtube, скандують фанати донецького «Шахтаря».
(Відео з YouTube Український Майдан)

«З’їхались усі ультрас, є і наші, і київські. Київські вже зловили дуже багато тітушок», – розповів журналістам один із львівських ультрасів. Щодня під ці привітання ультрас із різних міст України збираються на Майдані, де отримують завдання і проходять інструктаж. Потім вирушають на захист барикад навколо Майдану або на вулиці Грушевського, а ночами патрулюють центр Києва і знешкоджують тітушок. Пересуваються стрункою колоною.

Хлопці не особливо балакучі, зате дисципліновані, мобільні, згуртовані, мають досвід протистояння правоохоронцям. Свою мобілізацію на Майдан оголосили через соціальні мережі, каже один з київських ультрасів.

«Ми виходимо не за те, щоб нас взяли до Євросоюзу, не за Юлю, Віталіка, Арсенія й Олежку, не проти Росії. Ми виходимо за киян, за наше місто, за нашу країну, за нашу честь», – мовиться у зверненні київських футбольних фанатів.

Не можна пробачати владі використання сили проти народу – ультрас

Власне, на Майдани ультрас вийшли після подій 22 січня у Києві, коли під час сутичок із правоохоронцями кілька людей загинули. Донецький фанат, який назвався «Дикий», вважає, що не можна пробачати владі використання сили проти народу.

«Обурили напади на наших громадян і паплюження наших державних символів – національного прапора, наших знамен», – пояснює вихід на Майдан ультрас футбольного клубу «Шахтар».

Окрім Києва, ультрас охороняють Майдани у Харкові, Донецьку, Одесі, де їхню появу учасники протестів зустрічають з радістю. Футбольні фанати виявилися мобільною, організованою силою, здатною зупинити тітушок.

«Дорогі харків’яни, я радий, що ви прийшли сюди сьогодні. Особливо я радий бачити на нашому кордоні харківських ультрас, харківських уболівальників! Молодці!» – так появу футбольних фанів «Металіста» зустріли на Євромайдані у Харкові.

Харківські євромайданівці у супроводі «ультрас» пройшлися ходою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Тим часом, президент федерації футболу України Анатолій Коньков заявив журналістам, що шкодує про те, що вболівальники беруть участь у політичних процесах країни. Він закликав розмежувати футбол і політику, зазначивши, що футбол не повинен бути «важелем впливу на політичні рішення, навіть у такий складний період».

За словами Конькова, футбольний вболівальник «не повинен бути учасником дій, що призводять до кровопролиття». «Тим більше − ставати його ініціатором. Впевнений, що прихильники клубів, як і раніше, проявлятимуть притаманні їм мудрість та розум. Глибоко переконаний у вашій зваженості та розумінні», – наголосив Коньков у зверненні до футбольних фанатів.

Шлях ультрас: від справи Павліченків – до Майдану

Голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що йдеться не про політику, а про права людини. Як кожен громадянин України, радикальний футбольний фанат має право захищати своє право на мирні протести, говорить правозахисник. До того ж, українські ультрас продемонстрували свою здатність мобілізуватись і захищати одне одного, як це трапилось під час розгляду так званої «справи Павличенків».

Правоохоронці три роки тому звинуватили Дмитра Павличенка і його старшого сина Сергія («динамівського» ультраса) в убивстві судді Сергія Зубкова. Про абсурдність звинувачення тоді говорили правозахисники, незалежні експерти і ЗМІ. Ультраси з усієї України приїздили до Києва, щоб підтримати заарештованих батька і сина Павличенків. Це була перша серйозна спроба ультрасів захистити права людини, а не власні інтереси, вважає Захаров.

Донецькі уболівальники говорили, що ця влада брутально порушила Конституцію, права людини, що вона організовує побиття людей
Євген Захаров
«Я звернув увагу на абсолютно доброякісну і доволі зрозумілу й розумну мотивацію, яку висловлювали, серед інших, донецькі уболівальники. Вони говорили, що ця влада брутально порушила Конституцію, права людини, що вона організовує побиття людей, тож уболівальники не можуть з цим змиритись. Тобто, є і солідарність, тому що футбольні фанати виступають один за одного, але наявна й абсолютно свідома мотивація. Їх не влаштовує політика держави, яка існує, і те, що відбувається насильство щодо її громадян», – зазначив правозахисник у розмові з Радіо Свобода.

Політолог Олексій Толкачов каже, що ультрасів долучитись до протестів змусили «диктаторські» закони 16 січня, як і необхідність виплеснути накопичену енергію.

Випала прекрасна нагода цю енергію реалізувати в абсолютно справедливому і благородному напрямку, захищаючи Майдан і борючись із владою
Олексій Толкачов
«Тут більше емоцій, ніж ідей, оскільки ультрас потребує реалізації власної енергії, достатньо радикальної енергії. Тут випала прекрасна нагода цю енергію реалізувати в абсолютно справедливому і благородному напрямку, захищаючи Майдан і борючись зі владою», – зауважив експерт у розмові з Радіо Свобода.

Євген Захаров і Олексій Толкачов не виключають, що, молода українська нація бачить у цих хлопцях героїв – патріотичних, організованих, впевнених у своїх діях і переконаннях. Чи не за такими героями скучила України?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG