Доступність посилання

ТОП новини

Від президента Чехії вимагають скасувати квітневий візит Януковича


Із закликом скасувати візит президента України Віктора Януковича до Чехії звернулася до президента країни Мілоша Земана низка чеських громадських діячів, поетів, кінорежисерів, співаків, спортсменів, керівників адміністрацій міст і областей.

Автори звернення, оприлюдненого минулого тижня, також вимагають, щоб Мілош Земан вимагав від свого українського колеги, щоб «Україна повернулась до демократичного правління». «Шляхом до цього було б зокрема виголошення швидких президентських виборів», – мовиться у зверненні.

Ініціатори листа, серед яких – громадські об’єднання «Хочемо демократичну Україну», «Без комуністів» та інші, – також звертаються до представників Європейського союзу з закликом підтримати Україну і «зробити більше, ніж досі, тому що, безумовно, більше зробити можна».

Звернення вже підписали письменниця Яна Моравцова, депутати парламенту Чехії Яна Чернохова і Радім Перлін, кінорежисер Їржі Менцель, співак Дан Барта, олімпійський чемпіон Вавржінец Граділек. Збір підписів триває.

Речник чеського президента Їржі Овчарек із цього приводу повідомив, що Мілош Земан запросив Віктора Януковича відвідати Чехію під час свого візиту в Україну у жовтні минулого року і що чеський президент «надає перевагу діалогові, що означає діалог з усіма сторонами».
XS
SM
MD
LG