Доступність посилання

ТОП новини

Київрада ухвалила бюджет міста підняттям рук


Київ – Київрада провела засідання та ухвалила бюджет столиці. Очільник КМДА Володимир Макеєнко і заступник мера Галина Герега говорять, що цього року Київ очікує профіциту бюджету, проте депутати від опозиції, які в голосуванні участі не брали, переконані: кошторис «дутий» і наприкінці року матиме «дірку» у сім мільярдів гривень.

Київрада ухвалила бюджет міста підняттям рук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Засідання Київради проходило у приміщенні Печерської райдержадміністрації за кордоном правоохоронців: спецпризначенці зі щитами стояли перед входом та у фойє будівлі, перед якою тривав пікет, на який прийшли, серед інших, народні депутати від опозиції. Останніх впустили всередину, і вони виступили з трибуни, пропонуючи колегам із Київради повернути ради районів у містах, щоб, за словами народного депутата Андрія Іллєнка (ВО «Свобода»), «відновити легітимне самоврядування знизу», та повернутися на Хрещатик, наголошуючи, що мітингувальники не заважатимуть роботі КМДА.

Макеєнко і Мірошниченко про відновлення районних рад у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

На порядку денному стояло два питання – міський бюджет і програма економічного та соціального розвитку, обидва ухвалювали шляхом підняття рук за спрощеною процедурою – нині останній день, коли це можна зробити після ухвалення державного бюджету, відповідно до законодавства.

У результаті, згідно з новоухваленим бюджетом, доходи міста перевищуватимуть видатки на 303,5 мільйони гривень. Про це заявила секретар Київради Галина Герега.

«Усі соціальні програми враховані, – зазначила вона. – 500 мільйонів гривень передбачені на зарплату, при цьому закладені можливі зміни, тобто це – велика сума, і ці кошти закладені у бюджеті. Мільярд гривень передбачений на капітальні вкладення, ця сума не є дуже великою, тому основні інфраструктурні об’єкти будуть фінансуватися, але рік буде фінансово напруженим, нелегким, тому руки ми опускати не будемо».

Що ж до відшкодування збитків і відновлення зайнятих революціонерами адміністративних будівель, то, як зауважив новий очільник КМДА Володимир Макеєнко, це відбуватиметься за спонсорські кошти. За його словами, уже досягнуто певних домовленостей з цього приводу, зокрема, з представниками окремих банків. Також Макеєнко заявив, що приймає пропозицію повернутися до КМДА.

Депутат-ударівець побачив у бюджеті «дірку» на сім мільярдів

Депутат Київради від УДАРу Андрій Странніков зауважив, що опозиціонери не брали участі у голосуванні, а на засідання прийшли, щоб не дозволити «під шумок» ухвалити щось, крім міського бюджету. Та й сам бюджет Странніков назвав «дутим». За його словами, бюджет 2013 року фактично виконали на 60%, і як прогнозує депутат, те саме чекає і цьогорічний кошторис.

«Півтора мільярди гривень – податок на доходи фізичних осіб, незрозуміло чого закладені зайві півтора мільярди, два – це доходи від плати за землю, і десь півмільярда за продаж землі – от вам у сумі чотири мільярди. Додайте ще три мільярди боргу – от вам буде «дірка» десь на сім мільярдів», – зауважує він.

В опозиції нинішній склад Київради називають нелегітимним. Перед новим роком засідання, що відбувалося у приміщенні Солом’янської райдержадміністрації, і на якому мали розглядати бюджет, було зірване через 10 хвилин після відкриття.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG