Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича може обвалитися в одну мить – експерт


Київ – Страйк є тим заходом, який прискорить пошук Верховною Радою виходу з політичної кризи, стверджують деякі політологи. Переговори між опозицією та владою може прискорити лише «вулиця», зауважують вони. Водночас інші експерти вважають, що парламент ще не втратив ініціативу. Утім, вони сходяться на тому, що непродуктивність перемовин між парламентськими більшістю та меншістю може спровокувати чергову хвилю насильства.

Підштовхнути політиків до пошуку компромісу, зокрема, зробити владу більш поступливою у переговорах з опозицією допоможе страйк, вважає політолог Олександр Палій. На його думку, що довше парламент демонструватиме нездатність знайти шляхи до виходу з політичної кризи, то більше ініціатива переходитиме до «вулиці».

Перекриваються комунікації на ключові підприємства олігархів, які не хочуть йти у одному річищі з народом. Страйк на транспорті дуже серйозно протверезив би владу
Олександр Палій
«Перекриваються комунікації на ключові підприємства олігархів, які не хочуть йти у одному річищі з народом. Страйк на транспорті дуже серйозно протверезив би владу. Крім того, саме по собі стояння на Майдані – це дуже серйозний удар по владі. Це – постійна делегітимізація влади. Жити з таким Майданом Януковичу просто неможливо. Влада Януковича може обвалитися в одну мить. Крім того, потрібна міжнародна робота», – наголошує Палій.

Ще є шанси залишитися у парламентському форматі – Голобуцький

Непродуктивність переговорів між опозицією та владою може бути і продуманим кроком однієї зі сторін, припускає політолог Олексій Голобуцький. Відтак, зарано стверджувати, що Верховна Рада не здатна знайти вихід з політичної кризи, зауважує експерт.

Влада показує, що ситуація ніби патова, щоб далі продовжувати переговори на більш сильних позиціях. Ще є шанси залишитися у парламентському форматі і все ж таки домовитися
Олексій Голобуцький
«Влада показує, що ситуація ніби патова, щоб далі продовжувати переговори на більш сильних позиціях. Ще є шанси залишитися у парламентському форматі і все ж таки домовитися. Тим більше, що тиск не тільки вулиці, а й Заходу буде посилюватися. Є конкретні пропозиції, які прозвучали у Мюнхені. Постали навіть питання про фінанси. Тобто, є про що говорити, є про що домовлятися», – каже Голобуцький.

Потрібен крок на зустріч місцевому самоврядуванню – Лупацій

Крім того, питання навколо яких відбуваються переговори між парламентськими більшістю і меншістю, не є ключовими, вважає політолог Володмир Лупацій. За його словами, той чи інший варіант закону про звільнення від переслідувань учасників протестів, можливе формування перехідного уряду, підконтрольного опозиції і, навіть, повернення до Конституції 2004 року не гарантують тих перетворень, зокрема, в економіці, які б реально змінили ситуацію в державі та підвищили добробут населення.

Можливо, у політичному класі зроблять крок на зустріч місцевому самоврядуванню. Це б сильно розрядило ситуацію з місцевими державними адміністраціями
Володмир Лупацій
«Навіть весь цей пакет, в разі його ідеальної реалізації все одно не вирішував зміни моделі у цій країні, які не генерує попиту на 45 мільйонів населення. Базові проблеми все одно залишаються. Вони впираються у необхідність політичної реструктуризації. Не будемо все зводити до силового варіанту. Можливо, у політичному класі зроблять крок на зустріч місцевому самоврядуванню. Це б сильно розрядило ситуацію з місцевими державними адміністраціями», – зазначає Лупацій.

Водночас, політологи сходяться на тому, що неквапливість переговорного процесу між владою та опозицією підвищує напруження у суспільстві загалом, та серед учасників протестів, зокрема. Відтак, з кожним днем зростає і ймовірність відновлення насильницьких дій як у Києві, так і у регіонах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG