Доступність посилання

ТОП новини

Україна може розраховувати на медалі зимової Олімпіаді в Сочі


Олімпійські волонтери спостерігають за тренуванням ковзанярів у Сочі
Олімпійські волонтери спостерігають за тренуванням ковзанярів у Сочі
​Головний прапороносець національної олімпійської збірної на зимовій Олімпіаді в Сочі, відома українська лижниця Валентина Шевченко, поведе за собою у день відкриття цієї Олімпіади 7 лютого 42 спортсмени. Україна буде представлена у Сочі в дев’яти видах спорту: біатлоні, фігурному ковзанні, санному спорті, фрістайлі, лижних гонках, гірськолижному спорті, сноубордингу , лижному двоборстві та шорт-треку. Під час розмови з Радіо Свобода відомий український спортивний коментатор Валентин Щербачов відзначив, що, незважаючи на відсутність медалей в України на минулій зимовій Олімпіаді в канадському Ванкувері, все ж цього разу українці мають в Сочі певні шанси.

– Така статистика існує. Дві попередні зимові Олімпіади в України нічого не було. Перед тим було завойовано 5 медалей. І от по статистиці у нас після двох Олімпіад на третю медалі з’являються. Я вважаю, що ми будемо на цих Іграх в Сочі мати медалі в біатлоні, обов’язково.
Вважаю, що ми будемо на Іграх в Сочі мати медалі в біатлоні, обов’язково. Тому, що наша жіноча збірна – це збірна вже світового класу
Валентин Щербачов
Тому, що наша жіноча збірна – це збірна вже світового класу. На моїх очах виросли Валя і Віта Семеренки, сестри – близнята, які вийшли на пік своєї форми, вони вже золоті медалістки у світі, у естафеті Кубка світу виграли золото. Ну, звичайно, Юлія Джима, молода наша надія, Олена Підгрушна – це лідер нашої команди. Це імена наші у світовому біатлоні, тому я думаю, що, якби там не було, вони зараз піднялися у стрільбі, у гонках добре виглядають. Нещодавні етапи Кубка світу були для них переможні. А зараз вони підводили себе на пік форми. Тому на Сочі якраз вийде у них оцей вищий рівень готовності.

Чоловіки також підтягнуться. Я думаю, що і Семенов, і Дериземля там себе покажуть. У біатлоні все може бути. І ще є шанси у фрістайлі. З шести наших учасників тут, троє вже мають досвід Олімпіади.

– А якою є ситуація з конкурентами українців в Сочі. Може хтось не приїде, чи дискваліфікований, як росіянки?

Валентин Щербачов, спортивний коментатор
Валентин Щербачов, спортивний коментатор
– Бачите, все можливо, щодо конкурентів, так. З Росії дві провідних спортсменки із лідерської четвірки дістали дискваліфікацію за допінг. Дійсно, можливо дехто не поїде через цю пересторогу з безпекою, у останній момент відмовиться…І взагалі, ми ж у всіх 15 видах зимової Олімпіади не беремо участь. Ми лише виступаємо у 9 видах. Ну, а щодо інших видів зимового спорту, то лише поїдуть до Сочі вчитися наші молоді спортсмени. Тобто, я маю на увазі у шорт-треку в нас одна спортсменка. Ще скажімо, Йосип Пеняк у сноубордингу, він уже не вперше виступає на Олімпіадах, дуже досвідчений сноубордист, і я сподіваюся що цього разу він увійде до провідної двадцятки. У швидкісному бігу на ковзанах ми не представлені зовсім.

Всі провідні українські фігуристи зараз виступають за інші країни, зокрема, за Росію
Валентин Щербачов
Фігурне катання тут представить молодь наша, яка вдома про себе заявила, а всі провідні українські фігуристи зараз виступають за інші країни, зокрема, за Росію. У хокеї ми пролетіли повз Олімпіаду у олімпійському відбірковому турнірі.

– А як оці грошові винагороди держави, вони ж будуть дуже стимулювати?

– Вони також стимулюють, але, знаєте, для українських спортсменів, що я помітив, й будь-якого спортсмена, а я у спорті вже все своє життя, і тут стимул для тебе, якщо ти виходиш на змагання, це – перше місце. Ти борешся за перемогу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG