Доступність посилання

ТОП новини

Чи діють в Україні російські «ескадрони смерті»?


Вітоді, як від куль на Майдані загинули протестувальники, українські засоби масової інформації публікують повідомлення про присутність в Україні російських військових. Повідомлялося і про російських снайперів з їхніми фотографіями і біографіями, і про приліт кількох російських військових літаків, що приземлилися під Києвом. Ці повідомлення, щоправда так і не були підтверджені. Але коли активіст «Автомайдану» Дмитро Булатов заявив, що його викрали і катували люди, що говорили з «російським акцентом», пошуки «російського сліду» серед противників української революції почалися знову.

Чутки про те, що на боці влади діють російські «консультанти», які вбивають українських протестувальників, викрадають їх, пишуть сценарії з розколу України, тривають вже багато тижнів. Для протестувальників у цьому не було б нічого дивного, адже саме Росія шляхом тиску і шантажу зупинила європейську інтеграцію України та надала державі кредит у 15 мільярдів доларів, який більшість протестувальників вважають хабаром для нинішньої влади.

Сценарій, можливо, але «чорна робота» – сумнівно

І хоча колишній економічний радник російського президента Андрій Ілларіонов вважає, що в Кремлі розроблений спеціальний план з підкорення, чи розчленування України, російський безпековий експерт і журналіст Андрій Солдатов говорить, що навряд чи росіяни займаються «чорною роботою» з викрадення та вбивств, а тим більше рано робити висновки на підставі «акценту» в країні, де значна кількість людей в побуті розмовляють російською.

«До кола людей, що говорять російською, належить величезна кількість людей, від жителів Росії, Білорусі, і до самої України. Я розумію це занепокоєння з приводу того, що деякі люди можуть потрапити в Україну, але мені здається, що це зарано», – стверджує Андрій Солдатов.

З іншого боку, поодинокі свідчення починають з’являтися в таких кількостях, які важко проігнорувати. Російські журналісти з Татарстану, повідомили, що їх 31 січня також викрали люди, які говорили «чистою російською», без українського акценту. Свої свідчення про побиття і викрадення в чорному автомобілі без номерів біля квартири, де вони зупинилися у Києві, кореспондент Микита Перфільєв та його оператор Антон Захаров залишили Радіо Свобода.

Про те, що вплив російських спецслужб в Україні посилився з приходом до влади Віктора Януковича, українські політики та представники силових відомств повідомляли уже давно.

Політолог Тарас Березовець припускає, що російські «експерти» діляться своїм досвідом, зокрема, в придушенні масових протестів. Однак, в те, що в Україні діють організовані злочинні групи під прикриттям російської влади, він сумнівається. На його думку, деяким силам було б вигідно підігріти антиросійські настрої в Україні, які дивним чином ніяк не можуть розпалилися.

Замість цього українці висловлюють протест проти втручання у внутрішні справи країни і закликають звернути увагу на це всіх, хто подорожує до Росії у зв’язку з Олімпіадою в Сочі.
(Викрадений і побитий активіст Євромайдану Ігор Луценко, закатований до смерті євромайданівець Юрій Вербицький, понівечений активіст Автомайдану Дмитро Булатов – усіх їх знайшли у Бориспільскому районі неподалік Києва)

«Бермудський трикутник» на Київщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG