Доступність посилання

ТОП новини

Прага не хоче приймати Януковича


Староста району Праги і депутат парламенту Чехії від ОДС Яна Чернохова
Староста району Праги і депутат парламенту Чехії від ОДС Яна Чернохова
У середу питання про візит президента Януковича до Чехії було внесене до порядку денного роботи парламенту Чехії. Раніше магістрат столиці Чехії, Праги, заявив, що відмовляється сприяти організації візиту президента України Віктора Януковича до Чехії, який планували на квітень цього року на запрошення чеського президента Мілоша Земана. Депутат парламенту Чехії від Громадянсько-демократичної партії (ОДС ), староста другого району Праги Яна Чернохова, яка є і серед сотень відомих підписантів звернення до президента Чехії Мілоша Земана про скасування візиту Януковича, розповіла Радіо Свобода про реакцію президента Земана на цю вимогу багатьох відомих людей, чеських політиків:

– На жаль, з реакції канцелярії президента Чехії (за станом на вівторок) виявилося, що президент Земан не бажає скасовувати цей візит президента Януковича. Тому наша партія, ОДС, насамперед, її депутати, вважали за необхідне обговорити це питання на засіданні парламенту країни Ми домоглися внести це питання до порядку денного роботи парламенту і сьогодні, коли я розмовляю з вами, як раз відбувається засідання парламенту. Ми вимагаємо тут дати оцінку подіям в Україні, вислухати позицію міністра закордонних справ Любомира Заорлека, щоб і він, у чому ми маємо надію, закликав президента Земана скасувати цей візит президента Януковича до Чехії. Бо цей візит не є доцільним у час, коли ситуація в Україні стала ще більш напруженою, й стала ще більш небезпечною за своїм розмахом.

Ми виступаємо за солідарність з Україною, з її народом, котрий веде боротьбу за свободу і демократію
Ми всі виступаємо за солідарність з Україною, з її народом, котрий веде боротьбу за свободу і демократію. І ми також віримо, що і Чеська Республіка, як один із найближчих сусідів, буде допомагати цим демократичним силам в Україні. Ми допоможемо їм обов’язково тепер.

– Пані Чернохова, Вам, як старості другого району Праги, відомо, що і мер Праги Томаш Гудечек також проти візиту президента Януковича. Що ви скажете на це?

– Я собі думаю з цього приводу так, що це виглядає трошки політиканством з боку пана Гудечека. Бо якщо представник Мілоша Земана, пан Кмонічек (голова відділу закордонних справ канцелярії президента – ред.), сказав правду, що президент Янукович не збирався відвідувати празьку мерію, то заява мера трохи не до місця. Але я розумію, що з політичних міркувань в мерії вирішили висловити незгоду з цим візитом президента Януковича.

– Які Ваші відчуття щодо подій в Україні, пані Чернохова?

Вірю в те, що народу України вдасться перемогти і гору візьмуть демократи
– Я вірю в те, що буде віднайдений шлях до дочасних президентських виборів в Україні, які будуть насправді демократичними. Також вірю в стабілізацію ситуації в Україні, що там закінчиться неспокій і перестануть незаконно чинити насильство з обох боків, що там зроблять так, як і ми 25 років тому трансформували режим в демократію під час Оксамитової революції. Також вірю в те, що народу України вдасться перемогти і гору візьмуть демократи. Тримаю кулаки за українців, щоб вони у 2014 році дочекалися демократії і свободи у своїй країні.

Чехи про політичну ситуацію в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
(Чехи про політичну ситуацію в Україні)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG