Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам’ять Валер’яна Підмогильного


У Дніпропетровську, в музеї «Літературне Придніпров’я», сьогодні відбувся літературно-мистецький форум пам’яті Валер’яна Підмогильного (1901–1937) «Я не покину тебе, земле…», приурочений до 113-річчя з його дня народження.

Захід, організований музейниками та краєзнавцями, зібрав небайдужих до рідної історії та культури, шанувальників інтелектуальної прози та класичної музики, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Свої нові дослідження в царині життя і творчості відомого письменника презентували старший науковий співробітник літературного музею Ірина Мазуренко, яка вивчає екзистенціалістське висвітлення «повстанської теми» у творчості Підмогильного, та заслужений журналіст України Микола Чабан, який зосередив свою увагу на краєзнавчих дослідженнях подій національно-визвольних змагань, описаних Підмогильним.

У рамках форуму також відбувся перегляд документального фільму «Отаманія» (з циклу «Невідома Україна») та концерт вихованців Дніпропетровської консерваторії.

За словами музейників, щороку в лютому у Дніпропетровському літературному музеї вони організовують форум, присвячений землякові, видатному письменникові та перекладачеві. Тут аналізують поезію та прозу Підмогильного, в якій знайшли відображення події на Катеринославщині, автобіографічні сюжети, пов’язані з перебуванням письменника у краї на початку ХХ століття тощо.

Підмогильний, виходець із невеликого села Чаплі, що нині в межах Дніпропетровська, був першим українським письменником-передвісником європейського екзистенціалізму. Його називають «чаплівським генієм», «генієм з країни чапель».

Валер’ян Підмогильний належить до когорти представників «Розстріляного відродження» – за незгоду з тоталітарним режимом у 1937 році його стратили.
XS
SM
MD
LG