Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор нагадав про умови «закону про амністію»: спершу звільнити адмінбудівлі


Віктор Пшонка, архівне фото
Віктор Пшонка, архівне фото
Генеральний прокурор Віктор Пшонка нагадав сьогодні, що новий так званий «закон про амністію» учасників масових акцій, чинний із 2 лютого, визначає чіткі вимоги його застосування: розблокувати транспортні комунікації, розібрати барикади, звільнити адміністративні будівлі, які захопили демонстранти в областях і в Києві.

Лише за виконання цих умов може бути здійснений процес реалізації закону, сказав Пшонка представникам центральних телеканалів, як інформує прес-служба Генпрокуратури.

Якщо ж ці умови не будуть виконані по всій Україні без винятку до 17 лютого, звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності не відбудеться, застеріг генпрокурор і нагадав, що йдеться про кримінальні провадження, які передбачають значні терміни покарання в разі, якщо ці люди будуть визнані винними.

За його словами, під дію закону потрапляє 259 осіб, яких повідомили про підозру у скоєнні кримінальних злочинів. Із них були арештовані 150 осіб, і з них близько 70 ще лишаються під вартою, до інших застосовані переважно домашній арешт, а іноді особисте зобов’язання, сказав він.

Попередній такий закон про «амністію» учасників грудневих подій уже «фактично виконаний», запевнив Віктор Пшонка: близько 50 осіб звільнені від кримінальної відповідальності, клопотання прокурорів про звільнення ще кількох нині розглядаються.

Опозиція різко критикує новий «закон про амністію», який без обговорення і без розгляду ухвалила більшість у Верховній Раді 29 січня й який набув чинності 2 лютого, і домагається його скасування й ухвалення іншого закону, що передбачав би звільнення учасників масових протестів від кримінальної відповідальності без ніяких попередніх умов. Чимало з учасників протестів заявляє, що не має наміру виконувати умову закону й наперед звільняти утримувані ними будівлі чи розбирати барикади, поки проти їхніх соратників залишаються чинними тяжкі звинувачення, такі, як участь у масових заворушеннях чи заклики до скинення влади.
XS
SM
MD
LG