Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане «Правий сектор» третьою силою? (Огляд преси)


Київ – Поки влада і опозиція намагаються узгодити кандидата на посаду прем'єра, думки експертів поділилися. Зокрема, опитані газетою «Сегодня» політологи вважають, що найімовірніші кандидатури – Клюєв і Порошенко не очолять уряд. Бо вони політики, а для Віктора Януковича важливо, щоб уряд був суто економічним. Заголовок публікації «Прем’єр-ліга: на кого поставити».

В цьому ж числі «Сегодня» пропонує інтерв’ю з лідером «Правого сектору» Дмитром Ярошем. Він розповідає про вимоги його руху до влади, про долю «Беркута», про джерела фінансування та переході після революції в політику. «Ми не ідеологи якогось насилля чи екстремізму. Але, на жаль, влада розуміє лише мову сили, і ми змушені так з нею розмовляти», – наголошує Дмитро Ярош.

Чи є шанси у «Правого сектору» стати «третьою силою»? Про це розмірковують експерти газети «День». Вони вважають, що запит на «третю силу» в українському суспільстві назрів давно. Однак говорити про політичні перспективи «Правого сектору» зарано. Так чи інакше, діяльність партій після тих подій, які зараз відбуваються в Україні, буде змінено. Але хлопцям з «Правого сектору» ще потрібно багато чого навчитися, перш ніж будувати партію. Нині ж це об’єднання представляє завузький сегмент, тож претендувати на нішу «третьої сили» вони не зможуть. З іншим думками експертів видання знайомить в статті «Після барикад...».

Про можливі варіанти розвитку політичного протистояння пише тижневик «Країна». Їх три, наголошує видання. Перший – силовий. Влада зрозуміла, що в неї нема ресурсів усіх розігнати. Тому може затягувати час, розділяти протестувальників на групи і заспокоювати їх поодинці. Після того, як активних мітингувальників поменшає, спробують зачистити вулицю. Далі – включать репресивну машину. Розправившись із найбільш незадоволеними, Янукович навіть може перемогти 2015 року. Але наступний підйом спротиву буде вже бійнею. Тобто на довгий термін президентства йому не варто розраховувати навіть за умов жорсткого сценарію. Другий варіант – перебудова більшості Верховної Ради. Можна ухвалити нову Конституцію чи повернутися до старої. Відбудуться дострокові вибори до парламенту і розстановка сил у владі синхронізується з настроями суспільства. Мінуси цього варіанту в тому, що зберігається попередній спосіб політичного життя: клановість, кумівство, корупція. Третій шлях – суміш силового та парламентського варіантів. Триватиме вуличне протистояння, будуть хвилі адресних репресій і спалахи насильства. В той же час відбуватиметься політичний процес. У всіх трьох варіантах мова йде про усунення теперішньої влади, наголошує експерт тижневика.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG