Доступність посилання

ТОП новини

Гудков: росіяни сприймають Олімпіаду як геополітичні змагання


Лев Гудков, директор Левада-центру
Лев Гудков, директор Левада-центру
Російський Левада- центр оприлюднив результати соціологічного дослідження про ставлення росіян до Олімпіади в Сочі. Результати свідчать про роздвоєність російської масової свідомості: багато респондентів незадоволені проведенням Ігор через корупцію і нерозумну витрату коштів. Але при цьому переважна більшість засмутиться , якщо російської команди не буде серед переможців змагань, які розпочинаються завтра (7 лютого). Про підсумки дослідження Радіо Свобода розповів директор Левада-центру Лев Гудков.

– Ставлення росіян до Олімпіади досить далеке від одностайного ентузіазму і захоплення, які демонструє наше телебачення. З одного боку, значна частина росіян розглядає всю цю дорогу і помпезну задумку як свого роду королівський балет, як саморекламу авторитарного режиму, який прагне відродити характерний для Радянського Союзу великий стиль державного ампіру. Але, з іншого боку, так чи інакше, гроші вже витрачені, і частина росіян сподівається, що хоч якась користь від цього буде.

Масова свідомість дуже сильно залежить від характеру подачі події в засобах масової інформації, і люди нарешті помічають Олімпіаду
Лев Гудков
Тільки 23 відсотки опитаних вважають, що проведення зимової Олімпіади – почесно і важливо для такої великої країни, як Росія, що це допомагає розвитку вітчизняного спорту та згуртуванню нації. 17 відсотків вважають, що ця кампанія працює в основному на поліпшення особистого іміджу Володимира Путіна і політичного керівництва країни. 15 відсотків вважають, що Олімпіада дасть стимул для розвитку курорту Сочі і залучення туристів. Але найбільша група респондентів – 38 відсотків – переконані в тому , що головна причина, чому російські чиновники так наполегливо пробивають можливість проведення Ігор саме в Сочі – пошук вдалого приводу для «розпилу» і освоєння величезних грошей з держбюджету. На запитання, чому Росія витратила на Олімпіаду більше, ніж інші країни, 47 відсотків опитаних відповідають: бо значна частина коштів розкрадена і розтринькана тими, хто організовував проведення Ігор. 34 відсотки пов'язують цю обставину з жадібністю і недобросовісністю компаній, які допустили зі згоди керівництва країни до проведення Ігор, ще 19 відсотків – з поганим управлінням і менеджментом під час реалізації великих державних проектів. Лише 14-15 відсотків спробували виправдати завищені витрати складністю рельєфу в Сочі, або застосуванням нових технологій для будівництва сучасних спортивних об'єктів.

– Що найбільше дратує росіян у зв'язку з Олімпіадою в Сочі: корупція, перевитрата коштів, екологічна проблематика, порушення прав людини, пропагандистська кампанія, пов'язана з Іграми?

Більшість розглядає Ігри не стільки як можливість отримати задоволення від виступу кращих спортсменів світу, а як геополітичну гру для затвердження національного престижу Росії
Лев Гудков
– Корупція хронічно присутня при будь-якій розмові про політику і вище керівництво нашої країни. Головним чином, дратує, звичайно, корупція. Тим не менше, все одно люди будуть Олімпіаду дивитися: 20 відсотків – всі трансляції без винятку, ще близько 50 відсотків – окремі передачі. При цьому більшість розглядає Ігри не стільки як можливість отримати задоволення від виступу кращих спортсменів світу, а як геополітичну гру для затвердження національного престижу Росії. Найголовніше для більшості: щоб росіяни виявилися в трійці найсильніших у командному заліку, на це сподівається 85 відсотків респондентів.

– Виходить, що якщо Росія не потрапляє до «трійки», то націю спіткає розчарування?

– Саме так. Поразка розцінюється як підрив національного авторитету, національного престижу. В принципі, Олімпіада сприймається не як суто спортивний захід, а як геополітичні змагання.

– Загалом у вас є відчуття, що Олімпіади – важлива подія в житті людей?

На тлі наростаючої тривоги перед можливою кризою такі витратні заходи великого захоплення не викликають
Лев Гудков
– Ні. Однак масова свідомість дуже сильно залежить від характеру подачі події в засобах масової інформації, і люди нарешті помічають Олімпіаду, коли наближається грандіозний державний атракціон, і будуть Ігри дивитися. Але, загалом, сама собою Олімпіада сильно їх не захоплює : на тлі наростаючої тривоги перед можливою кризою такі витратні заходи великого захоплення не викликають.

– Але хоча б авторитет Путіна Ігри якось підвищать?

– Не думаю. Може бути, трохи і ненадовго. Все-таки інформація про зловживання і корупцію досить сильно поширилася в суспільстві, і люди вважають, що такі гроші треба було витрачати на більш осмислені потреби.

З Левом Гудковим розмовляв Андрій Шарий, російська редакція Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG