Доступність посилання

ТОП новини

Конституція, переписана під революційну доцільність, принесе додаткові проблеми – Лавринович


Конституція, переписана шляхом революційної доцільності, принесе додаткові проблеми для держави. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович.

«Якщо хтось вважає, що шляхом революційної доцільності можна переписати Конституцію, то це на короткий історичний проміжок, який обов’язково принесе додаткові проблеми для держави», – сказав Лавринович.

За його словами, в критичній ситуації потрібно знаходити політичне рішення, яке може бути реалізоване в межах чинних законів і чинної Конституції. «Якщо глава держави сьогодні сказав, що він готовий до того, щоб ішла робота по переходу від президентської республіки до парламентської в Україні, значить, потрібно над цим працювати і відповідні конституційні норми тоді формулювати», – заявив голова Вищої ради юстиції.

Не менш важливе, за його словами, це процедура, яка повинна дати «якісний матеріал у вигляді правових норм, які будуть зрозумілі, підтримані і політичними силами, і суспільством». Для цього, каже Лавринович, спеціально й існує кілька етапів розгляду і в парламенті, і в КСУ.

«Тому говорити сьогодні про якийсь одномоментний крок, що можна отримати нову редакцію чи зміни, які змінять систему управління в державі, я думаю, що це необґрунтовані сподівання, які не дадуть позитивного рішення», – наголосив він.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк сьогодні заявив, що законопроект опозиції про внесення змін до Конституції України передали до всіх фракцій парламенту і у вівторок опозиція готова за нього голосувати. Водночас у фракції Партії регіонів заявляють, що нова Конституція в Україні можлива ближче до вересня.
XS
SM
MD
LG