Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада у Сочі: «туалет на двох» і ліжка для гобітів


Сочинський «туалет на двох» став першим інтернет-мемом, пов’язаним із Олімпійськими іграми. Але, ймовірно, не останнім: в умовах, коли соціальні мережі, насамперед «Твіттер», дедалі більше проникають у життя людей, свіжі смішні і не дуже повідомлення зі столиці Олімпіади з’являються буквально щогодини.

Загострювати увагу на недопрацюваннях, помилках у перекладі і різному дивацтві організації життя в Олімпійському селищі дозволяють собі переважно іноземні спортсмени та журналісти. Можливо тому, що російські побоюються будь-яких санкцій з боку начальства або організаторів Олімпіади, адже всі вони після її завершення залишаться в Росії. Слідом за сайтом газети Washington Post, чия добірка «твітів» із Сочі у середу облетіла інтернет, Радіо Свобода пропонує своїм читачам ще кілька епізодів із життя гостей столиці Олімпіади-2014.

Більшість повідомлень стосуються недопрацювань у готельних номерах. Одним із найпопулярніших став «твіт» кореспондента CNN Гаррі Рікі. У його номері впав карниз.


Але Рікі у цей момент принаймні не було поруч. Тоді як на спортивного кореспондента канадського видання Calgary Herald Вікі Хол плафон зі світильника впав, коли вона спала.


Втім, проблеми у деяких журналістів і спортсменів починаються ще в аеропорту. Метт Гатмен, кореспондент американського телеканалу ABC, прилетів у Сочі на літаку, в якому були переважно спортсмени та журналісти. Проте в аеропорту замість співробітників оргкомітету Олімпіади й волонтерів їх зустрічали порожні стійки. У коментарях до цього «твіту» Гатмену радять гарненько вивчити російське слово «завтра».


Після поїздки найдорожчою в історії Олімпійських ігор дорогою спортсмени й журналісти потрапляють у саме місто, в Олімпійський парк (або «Гірський кластер»). Тут вони житимуть і працюватимуть найближчі три тижні.

Спочатку – про «жити», тож повернімося у номери. Ось, наприклад, хокеїсти – зазвичай не найменші хлопці. У команді збірної Канади, наприклад, шестеро гравців зростом 1,95 метра. Однак кімната, яку отримали гравці, на думку канадського журналіста й оглядача матчів НХЛ Стівена Вино, більше підходить для гобітів.


Не знаємо, що скаже щодо свого ліжка зірка канадського хокею Сідні Кросбі, але учасниці жіночої збірної, які вже поселилися у номери, не нудьгують. Як повідомляє канадський телеканал CTV News з посиланням на хокеїстку Шеннон Сабадош, вони з подругами вже зробили перестановку. Щоправда, ліжко самої Шеннон в результаті опинилося на кухні.

Судячи з «твітів», у стандартних кімнатах Олімпійського селища найбільша побутова проблема – це лампочки. У чиємусь номері вони взагалі не вкручені, а в когось їх – надміру. Але хіба це проблема для людини з «Твіттером» у телефоні? От, наприклад, спортивний оглядач порталу Yahoo! Ден Ветцель міняє три лампочки на одну дверну ручку, якої у його номері бракує.


Трапляються у сочинських апартаментах і дивні речі. Гелен Еліот, спортивний оглядач Los Angeles Times, пише: «У моїй кімнаті є це… Але досі немає лампочок у світильниках, телевізора і фену».


До речі, до теми про славнозвісний «туалет на двох». Достеменно не відомо, чи змонтували конкретно у цій вбиральні нібито забуту перегородку, але шанс зробити фото пліч-о-пліч із товаришем є у всіх охочих – таких туалетів в Олімпійському селищі кілька. Цим скористалися, наприклад, французький біатлоніст Мартін Фуркад і його товариш по команді.


Деякі журналісти дивуються, чому у сочинських туалетах папір не можна викидати в унітаз.


Водночас не всюди в олімпійській столиці з туалетами проблеми. Агентство Reuters сфотографувало вбиральню в одному з сочинських ресторанів.


Журналіст Chicago Tribune Стейсі Сен-Клер сфотографувала, як вода тече з кранів у її номері.


Судячи з розмаїття «твітів», з інтернетом у Сочі все гаразд. Хоча у деяких номерах ситуація у прямому сенсі фактично на волосині від краху – як, наприклад, у продюсера британського Channel 4 Саймона Стенлі.


Турботливий персонал Олімпійського селища завжди готовий допомогти. Як пише журналіст канадського National Post Шон Фіцджеральд, його колега загубив ключ від номера. Дублікату на реєстрації не знайшлося, але вихід знайшли – двері просто… демонтували.


Російський спортивний журналіст Василь Конов скористався перевагою аборигена і знанням російської мови: проблему відсутності в готелі звичних табличок з надписом «Не турбувати» він вирішив по-своєму.


Оселилися? Можна і на сніданок. Тут – свої сюрпризи. Згідно з «твітом» репортера ESPN Sports Даррена Ровелла, мед у Росії подають у комплекті з бджолами.


Трапляються і труднощі перекладу. На знімку – меню в одному з кафе, сфотографоване спортивним репортером із Канади Донною Спенсер. Згідно з англійським перекладом, тістечка тут зберігають у непристойному місці.


Однак вашу мову також перевірять. Страву «Язик у тісті» переклали англійською як «Language in the test» (дослівно – «Мова у тесті»). «Язык», але не той.


Виходячи з готелю чи кафе, іноземні журналісти радять уважно дивитися під ноги. Щоб в один момент не втратити землю під ногами.


Юлія Джима, біатлоністка збірної України на Олімпіаді у Сочі, у своєму блозі після прибуття в Олімпійське селище пише, що загалом враження українських спортсменів від організації ігор позитивні – зі спортивним оснащенням в аеропорту проблем не мали, готель «відмінний і дуже великий», до траси, де тренуються спортсмени, їздять автобуси-шатли.

Описує Юлія Джима і кумедні випадки своїх перших днів у Сочі. «Зайшли у шатл разом із Сіневе Сулемдаль із Норвегії. Бачу, що вона стоїть і не сідає. Оскільки крісла, які є, замотані у поліетиленові пакети й обмотані скетчем, – розповідає спортсменка. – Наша людина, може, і не здивувалася б, а Сіневе стоїть у нерозумінні. Я запитую у водія, що за пакети, а він каже, мовляв, зима, сніг накрапає на сидіння, забрудните».

Щодо згаданих «туалетів на двох», біатлоністка пише, що зараз у Сочі з усіма вбиральнями все гаразд. «Організація й інфраструктура дійсно на найвищому рівні», – написала Юлія Джима у своєму блозі.

Речник Національного олімпійського комітету України Іван Бондарчук підтвердив Радіо Свобода, що скарг від українських спортсменів на побутові чи організаційні моменти керівництво комітету не отримувало. «Якісь дрібні організаційні питання є завжди. Але і стан арен, і умови проживання є доволі нормальними», – зазначив він.

«Спортсмени сконцентровані на підготовці до змагань, і я не думаю, що якісь дрібні організаційні моменти можуть відволікати та створювати якісь незручності», – додав Іван Бондарчук.

Матеріал підготували Марк Крутов і Олена Ремовська

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG