Доступність посилання

ТОП новини

Влада грає з опозицією в конституційні наперстки – експерт


Київ – Фракція Партії регіонів погоджується змінити Конституцію, як того вимагає опозиція. Однак регіонали і комуністи наполягають на тому, аби зміни до Основного закону вносилися легітимним шляхом, який передбачає два етапи голосувань і може завершитися не раніше вересня. Натомість опозиція зі свого боку наполягає на тому, що є всі підстави повернути дію Конституції 2004 року, ухваливши одне рішення простою більшістю.

Голова парламентському комітету з питань правової політики депутат-регіонал Валерій Писаренко наголосив, що зміни до Конституції можна ухвалювати лише у визначений основним законом спосіб: розроблення тексту Конституції, направлення його до Конституційного суду для отримання висновку, після цього ухвалення 226 голосами у першому читанні, і на наступній сесії ухвалення конституції 300 голосами.

Відтак фракція Партії регіонів пропонує створити конституційну комісію, яка б опрацювала й узгодила зміни до Основного закону. Про це в четвер на брифінгу заявив очільник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За його словами, працювати над проектом конституції похапцем і підпільно, як цього хоче опозиція, не варто.

Янукович сподівається на зустріч у Сочі

Натомість в опозиції наполягають, що є достатні підстави для того, аби одним рішенням повернути дію Конституції 2004 року. Депутат із фракції «Батьківщина» Павло Петренко наголошує на тому, що в 2010 році Конституційний суд не скасовував нової редакції Основного закону.

«За нашим глибоким переконанням, на сьогоднішній день у правовому полі діє Конституція в редакції 2004 року. Ані Конституційний суд своїм рішенням, ані інші органи автоматично не скасували її положень, бо вони таких повноважень не мають. Конституційний суд констатував лише, що були певні процедурні порушення при її прийнятті. Тому треба констатувати як правовий факт, що діє Конституція 2004 року, рішенням парламенту. І це не будуть зміни до Конституції – це буде поновлення легального конституційного ладу», – наголошує він.

Лідер фракції УДАР Віталій Кличко невдоволений тим, що президент Віктор Янукович замість шукати вихід із політичної кризи, їде на сочинську Олімпіаду. Між тим, у неформальних кулуарних розмовах навіть депутати-регіонали зазначають, що влада затягує час, очікуючи на результати зустрічі Віктора Януковича із Володимиром Путіним у Сочі. Свою подальшу позицію українська влада визначатиме у значній мірі залежно від того, чи вдасться домовитися із Кремлем про продовження кредитування. Надання траншів 15-мільярдного кредиту Росія зупинила після відставки уряду Миколи Азарова.

«Янукович розповість Путіну, що вже є прем’єр-міністр, з яким можна вирішувати справи. Якраз перед поїздкою до Сочі він наділив усіма повноваженнями Арбузова. А те, що пропонує Єфремов, – це затягування часу до осені. Але в цій грі результату не буде, це гра в наперстки», – каже політолог Володимир Фесенко.

Між тим, опозиціонери заявляють, що зволікання із розв’язанням політичної кризи посилює напругу в суспільстві.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG