Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і Путін у Сочі говоритимуть про розгін Майдану чи про його вимоги?


Київ – Путін може підтримати одну з вимог Майдану – повернення України до Конституції 2004 року, вважають де які експерти. Російський президент зацікавлений у мирному розв’язанні української політичної кризи, кажуть вони. Утім, в опозиції припускають, що після зустрічі у Сочі з Володимиром Путіним Віктор Янукович може наказати розігнати Майдан.

Результатом зустрічі президента Віктор Януковича зі своїм російським колегою Володимиром Путіним може стати силовий розгін Майдану, припускають в опозиції. Швидке силове вирішення політичної кризи в Україні може стати вимогою Путіна для продовження фінансової допомоги Росії українській владі, відзначає у розмові з Радіо Свобода депутат від «Свободи» Юрій Сиротюк.

Європа обіцяє фінансову допомогу для здійснення структурних економічних, демократичних реформ, а Росія обіцяє фінансову допомогу для зміцнення диктаторського режиму
Юрій Сиротюк
«Дивно коли, щоб подолати політичну кризу президент їздить у диктаторську країну. Якби президент хотів подолати у цивілізований спосіб кризу, він можливо їхав би до Брюсселя. Європа обіцяє фінансову допомогу для здійснення структурних економічних, демократичних реформ, а Росія обіцяє фінансову допомогу для зміцнення диктаторського режиму. Очевидно, що він отримає наказ щодо жорсткого силового придушення політичної кризи. Парламент не працює, уряду немає, президент не діє, бо він, виявляється, не порадився з «царем батюшкою», – наголошує Сиротюк.

Тим часом перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявляє, що тема розмови між Януковичем та Путіним може бути одна:

«Поглиблення співпраці між дружніми незалежними Росією та Україною, заради добробуту двох братніх народів», – каже Чечетов.

Путіну вигідне повернення України до Конституції 2004 року – Карасьов

Експерти не беруться серйозно оцінювати риторику Чечетова. Водночас, політолог Вадим Карасьов припускає, що Янукович і Путін обговорюватимуть політичну ситуацію в Україні. Також російський президент може запитати про кандидатури на посаду прем’єр-міністра. Від цього залежать перспективи подальшої російської фінансової допомоги, уточнює експерт. Крім того, зауважує Карасьов, Володимир Путін може цікавитися і питанням конституційної реформи в Україні.

Росії теж може бути вигідною парламентаризація політичного режиму, переміщення до парламенту епіцентру політичного
Вадим Карасьов
«Росія теж очевидно розуміє, що силовий сценарій дуже небезпечний для Януковича і для Росії, тому що можна втратити вплив на українську еліту і на українську ситуацію в цілому. Росії теж може бути вигідною парламентаризація політичного режиму, переміщення до парламенту епіцентру політичного, тому що можна через парламент, через свої проросійські політичні сили також впливати на українську політику», – зазначає Карасьов.

7 лютого президент Віктор Янукович перебуватиме з робочим візитом у Росії. Програмою візиту передбачено його участь в урочистій церемонії відкриття зимових Олімпійських ігор 2014 року в місті Сочі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG