Доступність посилання

ТОП новини

Для чого в українській владі згадали про «американські валянки?»


Чоботи, які принесли прокремлівські активісти під посольство України в Росії, Москва, лютий 2010 року
Чоботи, які принесли прокремлівські активісти під посольство України в Росії, Москва, лютий 2010 року
Київ – Протести в Україні відбуваються за американський сценарієм, у Львові висадилися натовські військові, а США щотижня нібито витрачають по 20 мільйонів доларів на «озброєння заколотників» на Майдані. Такі заявив упродовж останніх днів лунають із вуст провладних українських політиків. А один із лідерів Автомайдану Дмитро Булатов розповідає, що його викрадачі вимагали у нього зізнатися, що він американський шпигун, а Автомайдан нібито фінансують США. Розігрування «антиамериканської карти» експерти пояснюють намаганням відволікти увагу від того, що реально відбувається в Україні.

Натовські військові висадилися у Львові, а в акваторію Чорного моря увійшли американські кораблі – це заяви народного депутата від Партії регіонів Олега Царьова. На питання Радіо Свобода, звідки пан Царьов взяв таку інформацію, він сказав, що із сайту Міністерства оборони. Хоча у інформації, розміщеній на його сторінці у Facebook, Царьов посилається на Інтерфакс, який у свою чергу посилається на військо-дипломатичні джерела. Регіонал переконаний, що поведінка американських політиків щодо Євромайдану – неприпустима.

«Американські дипломати в Україні ведуть себе просто неприпустимо. У жодній країні світу, ніколи, на протестах, які спрямовані проти легітимної влади не виступали іноземні політики, ніколи не зустрічалися з людьми, які порушують закон і не підтримували їх. А тут же відбувається порушення закону. Той же Автомайдан – у результаті сутичок загинули люди», – сказав регіонал.

Коли ж Радіо Свобода запитало у Царьова, чи правда, що його діти навчаються у Британії, як про це пишуть деякі ЗМІ, він кинув слухавку.
Заворушення у Києві, на вулиці Грушевського відбувалися за американським сценарієм. Про це заявляв інший регіонал Михайло Чечетов. В інтерв’ю Радіо Свобода Чечетов заявив про американських фахівців, які наїхали в Україну, а також про наради у посольстві США, на які, за його версією, ходять представники української опозиції.

«Приїжджали американські сенатори, виступали на Майдані, закликали до революції… Лідери революції ходять, як на нараду до посольства США, їм там розповідають. Сюди наїхали американські фахівці з кольорових революцій. Ми вже 300 людей вигнали з України. Американці відкрито кажуть, що ми фінансуємо громадські організації, ось цих гранітоїдів, які сидять на американській зарплаті. Єдиний, хто захищає інтереси України – це Росія. Вона пропонує не втручатися», – каже Чечетов.

Глазьєв хоче розібратися з американцями за «українських заколотників»

«Радикальні угруповання на Майдані і опозиція отримують від посольства США по 20 мільйонів доларів щотижня для фінансування бойовиків і життєзабезпечення Майдану» – цю інформацію розповсюдили деякі ЗМІ з посиланням на джерела в СБУ. Утім згодом це прозвучало з вуст радника президента Росії Сергія Глазьєва. За словами Чечетова, Росія допомагає Україні тим, що не втручається в її справи.

«За нашими даними, американські джерела витрачають по 20 мільйонів доларів у тиждень на фінансування, зокрема і на озброєння, опозиції і заколотників. Є інформація, що на території американського посольства проходять інструктаж бойовики, які їх озброюють. Звісно, це недопустимо, з цим потрібно розібратися», – заявив Глазьєв.

Хто і як із цим має розбиратися Глазьєв не уточнив. Тим часом викрадений у Києві лідер Автомайдану Дмитро Булатов, якого після понад тижня тортур звільнили, і він зараз лікується у Литві, розповів, що його викрадачі вимагали зізнатися, що Автомайдан фінансують американці, а він нібито є шпигуном від ЦРУ.

«Вони змусили мене говорити на камеру, що я шпигун ЦРУ, шпигун США, що Автомайдан проплачують американці. Після тортур я говорив на камеру те, що вони просили, але вони продовжували катування. Сказали, що виколять око і порізали мені щоку, сказали, що відріжуть вухо. Я говорив їм про 50 тисяч доларів від посла, говорив неправду, що купував машини, бензин на ці гроші. Брехав, тому, що боляче було від тортур».

«Антиамериканська карта» має відволікти від промахів Януковича – експерт

Експерти ж наголошують, що риторика регіоналів копіює інформаційну лінію, яку провадять багато російських мас-медій. На думку соціального психолога Віктора Пушкаря, «антиамериканська карта» розігрується для того, щоб відволікти увагу від реального стану речей в Україні.

«Це робиться для того, щоб відволікати людей від реальних причин того, що відбувається, – пояснює Пушкар. – Мовляв, країну у нас не розікрали, правова система у нас діє чудово, а людей на Грушевського не повбивали, а просто у всьому винні американці. Є ж зовсім протилежні дані, що люди з близького оточення Януковича тісно пов’язані з Кремлем».

Антиамериканська кампанія частково може бути дієвою в Україні, вважає Пушкар – такі заяви орієнтовані на «радянських консерваторів» – старше покоління, хто жалкує за СРСР.

«Антиамериканська карта» розігрувалася і у 2004 році під час Помаранчевої революції. Найяскравішим прикладом став виступ дружини Віктора Януковича, яка розповідала про американські валянки і наколоті апельсини.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG