Доступність посилання

ТОП новини

Рішення про створення «Народної дружини» в Дніпропетровську законне – міськрада


«Тітушки» на подвір’ї Дніпропетровської обладміністрації під час акції Євромайдану, 26 січня 2014 року
«Тітушки» на подвір’ї Дніпропетровської обладміністрації під час акції Євромайдану, 26 січня 2014 року
Рішення про створення «Народної дружини» в Дніпропетровську законне. Про це йдеться в офіційній відповіді Дніпропетровської міської ради на інформаційний запит Радіо Свобода, отриманій у п’ятницю.

У документі за підписом першого заступника міського голови Дмитра Ковальова йдеться про те, що рішення міськвиконкому від 28 січня «Про державну реєстрацію Громадського формування з охорони громадського порядку «Народна дружина Дніпропетровської області» ухвалене на підставі закону «України «Про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону», який передбачає право громадян на добровільних засадах створювати формування для охорони громадського порядку за місцем проживання, роботи, навчання.

«Зазначене рішення було підготовлено на підставі повідомлення голови правління Громадського формування з охорони громадського порядку «Народна дружина Дніпропетровської області» про його створення», – йдеться у відповіді міськради.

Водночас міськрада залишила без відповіді запитання Радіо Свобода щодо прізвищ ініціаторів об’єднання і працівників міськвиконкому, які нестимуть відповідальність за його діяльність, а також проігнорували прохання прокоментувати, чи законно діє «Народна дружина» зараз, доки не пройшла державну реєстрацію.

Раніше у Дніпропетровську опозиція розкритикувала дозвіл міськради на створення «народних дружин», назвавши його «спробою легалізації «тітушків». Депутат обласної ради з ВО «Демократи», політолог Владислав Романов заявив, що є питання до прозорості ухвалення цього рішення: це ухвала виконкому, а не депутатів.

«Хто буде відповідати за ці дружини, хто буде до них входити, хто їх очолюватиме? Всі спроби дізнатись прізвища цих людей поки були безрезультатними. Це рішення влади є абсолютно контрпродуктивним, спрямованим не на розв’язання, а на підживлення конфлікту», – сказав депутат.

Тим часом, у соціальних мережах з’явились оголошення про набір добровольців до «народних дружин» у Дніпропетровську: чергування щоденне, по кілька годин, платні офіційно не обіцяють.
XS
SM
MD
LG