Доступність посилання

ТОП новини

Влада Донеччини не поспішає федералізуватись


Донецьк – На відміну від харківських сусідів, донецькі регіонали не дуже радикальні у своїх виступах. А будь-які сепаратистські заклики бере під свій контроль прокуратура. Це все відбувається на тлі пасивної позиції мешканців регіону, які традиційно вважаються основним електоратом чинного президента України Віктора Януковича.

Обласна влада на Донеччині за час Євромайдану так і не стала особливо гучним ньюзмейкером – не було відвертої агресії у бік мітингувальників та закликів до федералізму. І, хоч мітинги з радикальними лозунгами відбуваються у Донецьку з мовчазної згоди влади, в офіційних заявах чиновники поводяться стримано. Місцеві районні ради, які підписали звернення до Януковича щодо федералізації країни, після перевірки обласної прокуратури від ідеї відмовились.

Серед причин такої стриманості політолог Олександр Клюжев відзначає кілька головних факторів. Це загальна пасивність мешканців регіону щодо ситуації в країні, конфлікт поколінь у самій партії та відсутність конкретних пропозицій. Про це він розповів у коментарі Радіо Свобода.

Так звані «старі донецькі» всі більше відтісняються від реальних процесів. Вони затаїли певну образу і не хочуть зараз публічно брати на себе зайве
Олександр Клюжев
«Влада Донецької області не настільки активна, як, наприклад, Харківської. Багато представників місцевої еліти зберігають витримку. Мешканці області теж вичікують і апелювати тут публічно поки що немає для кого. Той же міський голова, він поки що не виходить публічно на Антимайдан у Донецьку. Якщо все спрощувати, ті люди, які від свого регіонального клану висували представників для управління в інших регіонах, навіть внутрішньо не готові заявляти про федералізацію. Ми бачили, що від 2010 року, а можливо навіть раніше, так звані «старі донецькі» все більше відтісняються від реальних процесів. Вони затаїли певну образу і не хочуть зараз публічно брати на себе зайве», – вважає політолог.

Про те, що федералізація країни не в планах політичної верхівки Донеччини, свідчить і той факт, що районним радам не дозволили відправити звернення до Януковича з такою пропозицією. Після втручання у справи прокуратури області (прокуратура Харківщини не висувала своїх оцінок щодо заяв місцевих очільників), сепаратистських настроїв чиновники не висловлювали.

«Якщо Януковичу доведеться втрачати владу, він побіжить сюди»

Місцевий журналіст і блогер, який займається розслідуваннями щодо політичного та соціального життя регіону, Денис Казанський розповів Радіо Свобода, що регіональна верхівка планує схеми відступу.

«
Розмови про федерацію – це просто окозамилювання. Донбас же, насправді, дотаційний регіон
Денис Казанський
Донецький клан зараз згуртувався у своїй боротьбі за владу. Я вважаю, що є сценарій, чому вони так вільно себе почувають – у Донецькій області, Луганській, – сказав Денис Казанський. – Сценарій втечі з Києва – сюди. Вони знають, що на Донбасі у них є така серйозна підтримка, і, якщо Януковичу доведеться втрачати владу, я думаю, він побіжить сюди і він буде, можливо, намагатись створити якусь автономію, зберегти владу в частині України.

Федералізація, по-перше, не вирішить серйозних питань, вона ж не вирішить питання корупції, не вирішить питання дефіциту бюджету. Я думаю, що ці розмови про федерацію – це просто окозамилювання. Донбас же, насправді, дотаційний регіон», – констатує Денис Казанський.

Журналіст наголосив, що федерація не вигідна в першу чергу донецьким, адже це означатиме втрату влади у, наприклад, західних областях. Саме тому, на його думку, і місцева влада, і олігархи вирішили зайняти вичікувальну позицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG