Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада: Україна перевершила «досягнення» Ванкувера


Переможниці олімпійського спринту: Віта Семеренко (ліворуч), Анастасія Кузьміна (в центрі), Ольга Вілухіна (праворуч)
Переможниці олімпійського спринту: Віта Семеренко (ліворуч), Анастасія Кузьміна (в центрі), Ольга Вілухіна (праворуч)
«Як не одна, то інша. Коли ніхто, то команда», – такий принцип виступу жіночої біатлонної збірної задекларував не так давно один із тренерів «синьо-жовтих». Саме цей вислів згадався після завершення першої жіночої гонки Олімпіади в Сочі – спринту.

Не витримала психологічного навантаження дебютантка Олімпійських ігор Юлія Джима – три промахи на стрільбі і додаткові 450 метрів дистанції відкинули її на початок п’ятого десятка у підсумковому протоколі.

Вочевидь, ще не до кінця відновилася від січневих хвороб капітан збірної Олена Підгрушна, і з одним промахом вона фінішувала тільки 26-ю.

Не впоралася з нервами Валя Семеренко – останнім пострілом повз мішень вона нівелювала свої медальні шанси. Відставання від олімпійської чемпіонки на якихось 38 секунд свідчить – з усіма закритими мішенями Валя претендувала б щонайменше на «срібло». А так – 12-е місце з непоганими шансами в гонці переслідування у вівторок.

Але ж пам’ятаймо – «як не одна, то інша». Віта Семеренко стартувала останньою серед українських учасниць олімпійського спринту. І саме їй судилося виправдати надії вболівальників. Вона закрила всі десять мішеней, і на дистанцію після другої стрільби пішла п’ятою у щільній групі претенденток на медалі.

Серед цих конкуренток лише росіянка Ольга Вілухіна змогла на фінішних 500 метрах пробігти краще за українку, яку вона випередила менш як на дві секунди.

Поза конкуренцією опинилася лише ще одна росіянка, але колишня – Анастасія Кузьміна нині представляє Словаччину. Серед топ-групи претенденток, у якій називали імена Тури Берґер, Дарії Домрачевої, Ґабріели Соукалової, лише Кузьміна показала не тільки швидкий біг, а й влучну стрільбу. У Вілухіної вона виграла 19,9 секунди, у Віти Семеренко – 21,7 секунди.

«Віті було непросто після хвороби на старті сезону і пропуску змагань, – розповів президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак. – Вона дуже важко входила у сезон, та все ж я сподівався, що до головного старту Віта зможе наблизитися до піку форми».



Керівник українського біатлону вважає бронзову медаль Віти Семеренко стратегічно важливою. «Медаль на старті одразу знімає психологічну напругу з усієї команди. Без цього морального вантажу зараз буде легше і спортсменам, і тренерам, і сервіс-групі», – сказав Бринзак офіційному сайту Федерації біатлону України.

Чотири роки тому Україна завершила Олімпіаду у канадському Ванкувері без жодної нагороди. У програмі жіночих біатлонних стартів у Сочі – ще чотири види: переслідування, індивідуальна гонка, мас-старт і естафета.

Українські статисти

Що ж до інших видів програми змагань у Сочі, то в них українці найчастіше діють за олімпійським принципом, який декларує, що головне – не перемога, а участь. Тому українські вболівальники радіють, що в командних змаганнях з фігурного катання, які дебютують у програмі Олімпіад, «синьо-жовті» фінішували не останніми, десятими, а в останню мить випередили команду Великої Британії.

Тому ж часто доводиться покладатися на заслужених ветеранів. П’ятиразова учасниця Олімпіад, прапороносець української збірної Валентина Шевченко, попри свої 38 років, залишається найкращою серед співвітчизниць. Але перший результат серед українок у скіатлоні – це лише 27-й серед усіх провідних лижниць світу.

Так само і в чоловічому біатлоні – лідером залишається 36-річний Андрій Дериземля. Та з одним промахом він фінішує 22-м з відставанням 55,5 секунди від переможця. До речі, як у найкращі роки, здобув перемогу 40-річний (!) норвежець Уле-Айнар Бйорндален. Король біатлону, для якого сочинська Олімпіада є шостою, – тепер семиразовий олімпійський чемпіон.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG