Доступність посилання

ТОП новини

Влада тримається на тітушках (огляд преси)


Київ – Єдиний ефективний спосіб зберегти Україну – прихід до влади проукраїнського диктатора, стверджує в «Газеті по-українськи» донецький журналіст Денис Казанський. Він переконаний, що коли б «Правий сектор» у Донбас заїхав на котку: Єфремова – у в’язницю, повна люстрація, керівник області – із Польщі за контрактом на п’ять років, місцеві б не протестували, не пішли б воювати за Януковича і громити облдержадміністрації. Тоді була б єдина Україна. Про це журналіст наголошує в матеріалі «Влада тримається на бейсбольних бітах і тітушках».

«Газета по-українськи» пише, що застаріває звичне уявлення про опозицію як про «трьох лідерів». В людей почав формуватися запит на нову конфігурацію лідерів. Формат Кличко – Яценюк – Тягнибок себе вже вичерпав. Команді Кличка вдалося завдяки Майдану зробити його лідером протесту. Водночас, в людей сформовані завищені очікування щодо нього, тому перша серйозна помилка здатна змінити ситуацію. Образ Яценюка як «політичного відмінника», на думку дописувача, абсолютно не відповідає протестним рухам, тим більше революційним. Тому події останніх місяців не пішли на користь ні йому, ні політичній силі, котру він представляє. А ось Порошенко зіграв на Майдані технологічно. Він не прагнув бути в перших лавах на барикадах, але завжди з’являвся у потрібний час у потрібному місці. Про це наголошується в статті «Найбільше від Майдану виграв Порошенко».

У четвер парламент може обрати нового прем’єра. За інформацією газети «День», депутати з фракції Партії регіонів отримали відповідне тематичне СМС. Найреалістичнішими з усіх версій експерти газети називають п’ять кандидатів: Андрій Клюєв, Юрій Бойко, Сергій Тігіпко, Петро Порошенко та Арсеній Яценюк. Про те, кого з них найбільше підтримують у фракціях, а також кому найбільше симпатизує Європа та Росія, видання розповідає у статті «Крісло прем’єра: п’ять найімовірніших претендентів». Найбільше експерти видання схиляються до кандидатур Порошенка та Яценюка, яких, за інформацією журналістів, підтримують і група Ахметова-Фірташа.

Однак, як переконує в іншій публікації «Дня» політолог Євген Карасьов, призначення Порошенка або Клюєва, це домисли і політичні спекуляції. Бо вони не матимуть необхідної підтримки депутатів. Тому лишається найреальнішою кандидатура Арбузова. Хоча і йому може забракнути прихильників у парламенті. Відтак йому ще доведеться побути в ролі в.о. прем’єра.

Киянин Андрій Шміндюк, що зупинився вночі біля машин з включеними «аварійками», сам був жорстоко побитий «Беркутом» і заарештований на 60 діб за звинуваченням... в опорі силовикам. Розгляд його апеляції перенесли на 14 лютого. Андрія, як і ще сімох чоловіків, що перебувають під вартою, яких судді дивним чином «не можуть знайти», щоб привезти до суду, рідні називають заручниками політичної ситуації. Докладніше про це розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG