Доступність посилання

ТОП новини

Молдова під російським тиском


Мітинг на підтримку євроінтеграційного курсу в Молдові, Кишинів, листопад 2013 року
Мітинг на підтримку євроінтеграційного курсу в Молдові, Кишинів, листопад 2013 року
Влітку цього року Молдова готується підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом. З наближенням часу вирішального для країни кроку в європейському напрямку Росія посилює свій тиск на крихкий прозахідний уряд найбіднішої країни Європи.

Три роки переговорів про режим вільної торгівлі та угоду про асоціацію нарешті мають увінчатися успіхом влітку цього року. Крім того, молдовани матимуть можливість їздити до країн Шенгенської зони без віз. На думку Станіслава Сечієру з Румунського центру європейської політики, що у Бухаресті, – це заслужена винагорода за багаторічні зусилля уряду.

«Протягом цих трьох з половиною років уряд напружено працював над угодою та здійсненням реформ. Тому 2014-й є роком врожаю», – говорить аналітик, який докладно вивчав питання просування Молдови до Європейського союзу і підготував відповідний звіт для Європейської ради з закордонних відносин.

Але на шляху Молдови до ЄС виросла тінь Кремля, який відкрито виступив проти європейських планів молдован і заявив про готовність використати для цього усі наявні важелі впливу.

Одним із них був референдум 2 лютого в російськомовному Гагаузькому автономному регіоні Молдови, мешканці якого висловили підтримку Митному союзу під керівництвом Москви. Референдум, за словами молдовських урядовців, не має юридичної сили.

Як заявив президент Молдови Ніколає Тімофті, ідеться про «російські провокації, які мають на меті зірвати підписання угоди з СЄ та вплинути на результати парламентських виборів восени».

Ще одним важелем впливу на Молдову може бути припинення постачання газу та накладання обмежень на молдовські товари. Аналітики говорять, що якщо Москва ще раз заборонить ввезення молдовського вина та інших сільськогосподарських продуктів, на виборах виграти від цього може Комуністична партія, чиї виборці – в основному селяни.

ЄС готується скасувати візи для громадян Молдови

Аналітик Європейського інституту безпекових досліджень, що в Парижі, Ніку Попеску говорить, що Моква поспішає. Бо Молдова вже сьогодні головним торговим партнером має Європейський союз. Коли набере чинності угода про асоціацію та вільну торгівлю, «політичне та економічне середовище» зміниться незворотно.

Проте найбільшим важелем впливу на молдован експерти називають трудових мігрантів, які працюють здебільшого у Росії і посилають додому близько 1 мільярда доларів щорічно. Комуністи, які мають близько 35% підтримки, говорять, що Митний союз міг би позбавити молдован цих проблем.

ЄС, зі свого боку, готується відкрити двері для громадян Молдови, скасувавши візові вимоги. Та президент сусідньої Румунії Траян Бесеску вважає, що насправді від ЄС потрібно більше.

«Не можна пропонувати цим країнам асоціацію з ЄС і в той же час сказати їм, що це не означає, що вони будуть коли-небудь прийняті повноправними членами. Я вважаю, що ЄС має бути набагато сильнішим і показати цим країнам, що вони мають перспективу вступу, коли вони будуть готові», – сказав президент Румунії Бесеску під час Мюнхенської конференції з безпеки позаминулого тижня.

Матеріал підготували Марія Щур та Robert Coalson за повідомленнями Молдовської редакції Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG