Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк виступив за повернення до Конституції-2004 без правок і доповнень


Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив сьогодні, що фракція для пошуку компромісу починає збір підписів 150 народних депутатів під текстом Конституції в редакції 2004 року без ніяких правок і доповнень.

Як сказав він в ефірі телевізійного «5-го каналу», фракція пішла на такий крок через те, що почалася дискусія навколо запропонованих нею правок і доповнень до Конституції 2004 року, яких, за його словами, вимагала Венеційська комісія Ради Європи.

Тому, щоб не було дискусії, яку політичні опоненти використають проти опозиції, сказав Яценюк, фракція виступила за повернення тексту Основного закону 2004 року з тим, щоб уже потім його «переробити, допрацювати і дошліфувати».

Він нагадав, що «Батьківщина» внесла до редакції Конституції 2004 року зміни, які відповідають вимогам Венеційської комісії, а проект змін до Конституції, який підготувала опозиція, обговорювався на Майдані.

«Люди вимагають, щоб у країні були скасовані диктаторські повноваження президента Януковича. Люди так само кажуть, що зміни до Конституції – це вимога, яка стосується не тільки чинного президента, а повинна стосуватися будь-якого іншого президента. Тому що часто демократично обрані президенти забувають, з чим вони прийшли, забувають про свою відповідальність», – сказав Яценюк, як наводить його слова прес-служба партії «Батьківщина».

Раніше сьогодні в «Батьківщині» заявляли, що законопроект про зміни до Конституції, розроблений фракцією, передбачає суттєве обмеження повноважень президента «для убезпечення країни від загрози диктатури, хто б не обіймав посаду глави держави». Тим часом, мовилося в повідомленні, партнери «Батьківщини» з партії УДАР мають цілу низку зауважень щодо повноважень президента, наполягаючи на їхньому розширенні. З цим «ми категорично не можемо погодитися, враховуючи позицію Майдану і негативний досвід сучасної історії України», заявила «Батьківщина».

Як мовилося в заяві, партія проводить консультації з цього приводу і розраховує на голосування за спільний проект нової Конституції вже цього тижня на позачерговій сесії Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG