Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» зроблять банкрутом і продадуть Росії – Терьохін


Київ – Україна може віддати «Нафтогаз» як плату за борги перед російським «Газпромом», припускають деякі експерти. Інші висловлюють сподівання на те, що Росію вдасться вмовити спочатку надати черговий транш кредиту, а вже потім вирішувати питання газових боргів. У Москві ж кажуть, що нададуть Києву другий транш кредиту на суму 2 мільярди доларів лише після погашення боргів за спожитий природний газ на суму понад 2,6 мільярда доларів.

Через накопичення урядом газових боргів Україна ризикує стати заручником російського «Газпрому» і втратити контроль над НАК «Нафтогаз України», заявляє у коментарі Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Сергій Терьохін.

«Корпоративні заборгованості гасити можна двома шляхами. Перший шлях – це коли платяться гроші, другий шлях – це коли одна компанія за борг забирає активи. Як правило, це робиться через банкрутство. Якщо не вийшло у Росії створити оцей «Нафтогаз-Газпром», то тоді, очевидно, треба зробити «Нафтогаз» банкрутом, а потім за українськими законами продати кому завгодно», – каже Терьохін.

Убезпечити Україну від втратити «Нафтогазу» можуть лише законодавчі зміни, які заборонять продаж або передачу активів природних монополістів без санкції Верховної Ради, зауважує Сергій Терьохін.

Економічна і політична залежність від зовнішньої кон’юнктури зростає – Кінах

Немає однозначної відповіді на те, як вийти з нинішньої скрутної ситуації, відзначає у розмові з Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. На його думку, потрібно терміново домовлятися з Росією про те, щоб повернення боргів «Нафтогазу» не пов’язувалося з виплатою траншів російського кредиту. Адже кошти від викупу українських єврооблігацій необхідні для стабілізації фінансової системи України, оскільки економіка країни залишається в рецесії, зауважує Кінах.

«Така ситуація створює не тільки величезні ризики для України у контексті довіри інвесторів і розвитку в цілому. Така ситуація, коли держава ходить по світу з простягнутою рукою незалежно від напрямку: Захід, Схід, МВФ, чи Росія – поглиблюються ризики, що Україна перетвориться поступово на об’єкт міжнародної співпраці, яким керують ззовні. Наша економічна і політична залежність від зовнішньої кон’юнктури зростає – це неприпустима річ», – наголошує Кінах.

Уряд не врегульовував питання боргу по газу – Лановий

Утім, час для переговорів з Росією щодо газових боргів втрачений, тепер «Газпром» вимагає те, що має право вимагати, каже у розмові з Радіо Свобода президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

«Треба було цей борг – по оплаті газу – оформляти новими облігаціями. Не чекати, що буде, а домовлятися про те, щоб облігаціями сплачувати відсоток по цьому боргу і окультурити цей борг. Якщо б Росія погодилася на 5, чи 10 років, то не було б питань. Але жодним чином наш уряд не врегульовував питання боргу по газу. Це не цивілізовано, це не грамотно і по-управлінськи просто тупиково», – зазначає Лановий.

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявляє, що Україна отримає другий транш російського кредиту тільки після повного погашення боргів за спожитий природний газ.

За даними «Газпрому», борг НАК «Нафтогаз України» перед російською монополією за поставлене у 2013 році паливо становить 2,63 мільярда доларів. У січні 2014 року «Газпром» поставив «Нафтогазу» 2,45 мільярда кубометрів газу на суму 658,4 мільйона доларів. Якщо Україна не розрахується за куплений в січні газ до 10 лютого, то її загальний борг перед Росією сягне 3,3 мільярда доларів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG