Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія поспішає до Митного союзу з Росією і втрачає суверенітет – експерти


Зустріч президента Вірменії Сержа Сарґсяна з главою Кремля Володимиром Путіним в Єревані, 2 грудня 2013 року
Зустріч президента Вірменії Сержа Сарґсяна з главою Кремля Володимиром Путіним в Єревані, 2 грудня 2013 року
Цього тижня Єреван звернувся до Москви з проханням про спрощення візового режиму для вірменів у Росії. Зі свого боку Вірменія вже знімає у ці дні часові обмеження для перебування на її території росіян. Також Вірменія оголосила у понеділок про список із 800 найменувань товарів, які пропонує вилучити із переліку (в 11 тисяч назв) для підвищення експортних зборів при приєднанні країни до Митного союзу з Росією, яке очікується вже восени. Лютий також став місяцем активної реалізації так званої «дорожньої карти» із вступу Вірменії до Митного союзу з Росією. Хоча експерти попереджають, що зі вступом до Митного союзу Вірменія втратить свій суверенітет і буде виконувати рішення Євразійської економічної комісії, де вирішальне слово належить Росії.

Відмова Вірменії на початку осені минулого року від перспективи угоди про асоціацію з ЄС на користь вступу цієї кавказької республіки до Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю, змусила ЄС цього тижня вести мову не лише про прискорення підписання таких угод із Грузією та Вірменією, але й про удосконалення програми «Східного партнерства» ЄС, на що вплинув також і провал із підписанням у листопаді такої угоди з Україною.

Після переговорів президента Вірменії Сержа Сарґсяна з главою Кремля Володимиром Путіним 3 вересня в Єревані, було оголошено про вступ Вірменії до Митного союзу. 24 грудня 2013 року в Євразійській економічній комісії була затверджена «дорожня карта» із вступу Вірменії до Митного союзу, а 23 січня 2014 уряд Вірменії затвердив графік дій з метою реалізації цієї «дорожньої карти», котра складається із 262 заходів, 150 із яких мають бути виконані Вірменією до членства в Митному союзі. Про це Радіо Свобода заявив голова комісії із закордонної політики парламенту Вірменії Артак Закарнян.

Він також сказав, що вже восени його країна стане членом Митного союзу. «Я думаю, що, починаючи з березня, різні закони будуть вноситися на обговорення Національних зборів і, як виглядає, ми повинні змогти до кінця першого півріччя у юридичному плані бути готовими до вступу до Митного союзу, маючи на увазі основну мету – стати повноправним членом Євразійського економічного союзу, котрий буде затверджений 1 січня 2015 року», – зазначив парламентар.

Закарнян також сказав, що владу Єревана не лякає те, коли із вступом до Митного союзу близько 60 відсотків імпортованих Вірменією товарів подорожчають на 60 відсотків. «Якщо у якійсь сфері буде подорожчання, пов’язане з податковою і митною політикою, то, звичайно, воно буде компенсоване, очевидно, пільгами в інших сферах».

Експерти: Вірменія втрачає у Митному союзі свій економічний суверенітет

У розмові з Радіо Свобода експерт Європейської бізнес-асоціації з Брюсселя Ованес Ігітян нагадав, що в Митному союзі остаточне рішення ухвалює Євразійська економічна комісія, рішення котрої є обов’язковими на території держав-членів Митного союзу. Він також наголосив, що Єреван не зможе укласти жодної економічної угоди з іншими країнами без затвердження її в Митному союзі.

Жодна країна світу не стане сприймати Вірменію серйозно
Ованес Ігітян
«Я повинен сказати, що жодна країна світу не стане сприймати Вірменію серйозно, тому що всі вже знають, що вона позбавлена також можливості. Вони (треті країни) просто будуть враховувати ті митні збори, котрі визначені цією комісією і будуть проводити з Вірменією політику згідно із цими митами», – зазначив Ігітян.

Супротивники вступу до Митного союзу в Єревані також кажуть про недемократичний характер ухвалення рішень у Митному союзі, на відміну від консенсусу в ЄС, коли кожна країна має право вето. Одним із доказів такого є те, що митний кодекс Митного союзу базується лише на митному кодексі Росії.

Експерти попереджають, що вступ до Митного союзу вимагає змін до Конституції Вірменії, що нищать суверенітет країни. А головною мовою Митного союзу є російська, що вимагає ведення чи не всієї державної документації держав-членів Митного союзу і російською мовою.

Офіційно Єреван вже заявив, що вся підготовча робота до приєднання Вірменії до Митного союзу має бути завершена до травня цього року.

Посол Росії в Єревані Іван Волинкін висловився днями Радіо Свобода так: «Відкрито кажучи, не очікував, що Вірменія настільки скоро буде рухатися до Митного союзу».

Експерти кажуть, що такі бурхливі темпи наближення Вірменії до Митного союзу, які ймовірно, пов’язані, насамперед, із намаганням тандему Сарґсян-Саркісян (президент-прем’єр) залишитися при владі, можуть привести до абсолютно протилежних наслідків. Бо надалі всі провали у політиці влади Вірменії будуть пов’язані із членством в Митному союзі, який серйозні світові експерти називають «вкрай проблемним і важким для реалізації». Це може сприяти швидкому наростанню в цій країні антиросійських настроїв та подій, подібних до тих, які спостерігаємо в Україні, кажуть аналітики.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG