Доступність посилання

ТОП новини

На донецький «антимайдан» зганяють підставних шахтарів


Антимайдан в Донецьку, 25 січня 2014 року
Антимайдан в Донецьку, 25 січня 2014 року
Незалежна профспілка шахтарів Донбасу заявила, що на місцевий «антимайдан» привозять «підставних» гірників. На тлі пасивної позиції мешканців Донбасу щодо подій в країні, шахтарська праця залишається чи не останнім козирем Партії регіонів.

У вівторок у столиці Донбасу презентували рух «Оборона Донецька», який складається з прихильників «антимайдану». Активісти розповіли, що їхня перша акція пройшла 8 лютого. На ній, зокрема, була присутня і група людей у шахтарських касках, а ведучий заходу оголосив, що це шахтарі, які їхали на зміну, але не змогли пройти повз мітинг.

Лідер Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко розповів Радіо Свобода, що люди, яких видавали за шахтарів, не мають нічого спільного з вуглепромом. Це в ході спілкування з ними встановили активісти профспілки. Перша ознака підміни – каски інженерно-технічних працівників, для яких, за словами профспілкового лідера, ці люди занадто молоді.

Щоб показати всезагальний «одобрямс», вони вдаються до таких речей
Микола Волинко
«З’ясували елементарно. Перше – каски. Друге – на питання, яка шахта, вони уникали відповіді. Третє, наші шахтарські руки відразу відрізняються – в синіх шрамах. І четверте – те, що вони не розуміють нашого так званого шахтарського сленгу. І от щоб показати всезагальний «одобрямс», вони вдаються до таких речей», – зазначив Микола Волинко.

За його словами, на сьогодні шахти не можуть продати вугілля, проте гірники отримують свої зарплати, не підкріплені проданим товаром. Скоро, на думку Миколи Волинко, ця ситуація позначиться на українській економіці. Тому наразі шахтарям не до мітингів. Про це говорить і голова аналітичного відділу Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Олександр Клюжев. Він зауважує, що шахтарі були останнім козирем Партії регіонів.

Апеляція до шахтарів виглядає цинічно в умовах, коли багато шахтарів змушені спускатись в шахту голодними
Олександр Клюжев
«Вже не вперше Партія регіонів стикається з необхідністю формувати якісь цінності, якісь ідеї. Євромайдан, фактично, нав’язав дискусію про цінності. І в цій дискусії Партія регіонів традиційно відчуває труднощі, – говорить аналітик. Гасло «Ми не мітингуємо, ми працюємо» якраз демонструє кризу ідей та кризу ідеологій демонструє. Апеляція до шахтарів – спроба витягти козир у ціннісній боротьбі. Це виглядає цинічно в умовах, коли багато шахтарів змушені спускатись в шахту голодними», – зауважує Олександр Клюжев.

Самі ж активісти новоутвореного руху не змогли не тільки пояснити факт участі у власному мітингу «підставних» шахтарів, а й навіть сформулювати цілі та методи свого «громадського руху». Судячи з їхніх слів, вони не мають нести відповідальності за те, що відбувається на акції. Про це сказав активіст «Оборони Донецька» Олександр Аулов.

«Наші люди, які прийшли до нас, вони всі разом з нами пішли від храму і до прокуратури, хто далі підходив до нас, ким би вони себе не називали, шахтарями, металургами – ми до цього жодного відношення не маємо. Хто там і ким представлявся, я за це не маю відповідати», – зазначив Аулов.

Разом з цим, спекуляції на тему шахтарів та їхньої добровільної участі у провладних мітингах залишаються актуальними, використання соціального стереотипу дозволяє створити необхідну «картинку». За словами самих гірників, становище, в якому опинилась галузь після скасування квот на іноземне вугілля 1 січня цього року, їх хвилює куди більше, ніж політика.
Донецькі антимайданівці пояснили, кого треба «зачистити»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG