Доступність посилання

ТОП новини

Українцям варто дбати про безпеку в інтернеті – експерти


Київ – Традиційно у другий вівторок лютого світова спільнота відзначає День безпечнішого інтернету. Цього року він збігся і з Міжнародним днем проти масового стеження в інтернеті. Враховуючи випадки, коли людям, що перебували на майдані Незалежності, масово надходили однакові смс-повідомлення або випадки, коли спецслужби запитували у провайдерів інформацію про користувачів, які переглядають певні відео, кожен повинен подбати про свою безпеку в мережі, наголошують експерти.

За останні два місяці, відколи почався Євромайдан, в мережі інтернет з’являлись номери телефонів та адреси проживання низки опозиційних депутатів, деякі сайти опублікували і список з номерами автомобілів, паспортними даними та місцем проживання понад 1,5 тисячі автомайданівців.

Відомо також і про випадок, коли СБУ надіслало листа одному з хмельницьких провайдерів, в якому слідчий просив надати дані про всіх користувачів, які з 6 грудня по 27 січня переглядали в інтернеті певні відео. Мова йшла про декілька роликів на YouTube, в одному з яких священик критикує владу і підтримує Євромайдан.

Широкого розповсюдження набуває також і протиправна практика використання так званих кетчерів (IMEI-захоплювачів). Ці пристрої можуть без відома оператора мобільного зв’язку і непомітно для абонента перехопити його дані, включно зі списком контактів та електронним листуванням, і самостійно надіслати смс-повідомлення. Таке трапляється, наприклад, коли людина під’їжджає до сучасної заправки і їй приходить повідомлення про акцію, або ж коли люди перебувають на майдані Незалежності і масово отримують однакові смс-повідомлення, кажуть в Інтернет асоціації України.

За безпекою в інтернеті ховається стеження і контроль – Шнурко-Табакова

Зібрана інформація, як правило, використовується в політичних цілях, зауважує голова правління Асоціації підприємств інформаційних технологій Елліна Шнурко-Табакова, і проблема криється в законодавчому полі.

«Існує великий перекіс в питаннях безпеки і кіберзлочинності, які дуже багато структур проштовхують у законодавче поле. Натомість немає достатнього забезпечення освіти щодо поводження в інтернеті, електронного врядування, певних сервісів для населення. Можливо, це збіг, можливо, в цьому є глобальний задум, але сьогодні під егідою безпеки намагаються провести механізми стеження і якогось тотального контролю», – звертає увагу вона.

Натомість голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова переконує, що у правоохоронців повинна бути можливість отримувати інформацію з конкретних мережевих ідентифікаторів, але тільки в рамках окремих кримінальних справ за рішенням суду, і обов’язковим повідомленням про це користувача.

«Для того, щоб побудувати правильну систему перехоплення, вона повинна бути автоматизованою, повинен бути окремий закон прямої дії, який опише, як вона буде функціонувати, протоколюватися, які у кого будуть права і обов’язки для того, щоб цей процес був максимально прозорим», – каже вона.

Українці не мають права на доступ і свободу в інтернеті – Пєтухов

В Україні на законодавчому рівні відсутнє право на доступ до інтернету, свободу слова і приватність в інтернеті, каже віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців з питань науки і ІТ Іван Пєтухов. Саме тому багато українців не захищені від втручання у приватне життя, в тому числі з боку спецслужб. А з огляду на останні події, важливим також є і право вибирати собі провайдера, додає він.

«На сьогоднішній день в правовий, технічний, економічний спосіб нас намагаються задушити. Наприклад, візьмемо ті війни з вирізання телекомунікаційних мереж. Ви не будете дивитись телебачення в того провайдера, а будете в того, який нам ближче і якому можна сказати виключити той чи інший канал. Якщо я не вчинив правопорушення, яке право хтось має забороняти мені дивитись якийсь канал, прослуховувати мене, знімати мої дані чи ламати мою електронну пошту?» – висловлює обурення він.

Щоб убезпечити себе від проблем, експерти рядять ретельно подбати про свою безпеку в інтернеті, зокрема не зберігати паролі в доступному місці, розмістити свою електронну пошту на безпечному сервері, користуватися лише надійними каналами доступу до мережі і не підключати свій пристрій до відкритих wi-fi мереж. А щоб точно уникнути ризиків, не варто користуватися такими програмними забезпеченнями, як Microsoft та Android, оскільки вони є недостатньо захищеними і не зможуть гарантувати, що дані з вашого комп’ютера, планшету чи смартфону не з’являться у руках зловмисників, попереджають вони.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG