Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відкрилася виставка графіки за творами Шевченка


60 творів українських художників-графіків представлені на відкритій сьогодні в музеї мистецтв Прикарпаття в Івано-Франківську виставці, присвяченій 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Це роботи понад двадцяти митців – випускників Київського та Харківського державних художніх інститутів: Олександра Данченка, Михайла Дерегуза, Анатолія Базилевича, Миколи Родіна, Олександра Пащенка, Валерія Панфілова та інших. Експонується також ілюстрація до твору «Гамалія» лауреата Шевченківської премії Василя Касіяна – вихідця з Прикарпаття, випускника Празької академії мистецтв.

За словами директора музею мистецтв Прикарпаття Михайла Дейнеги, представлені роботи або ілюструють поезії Тараса Шевченка, або зображають місця, де бував Кобзар при житті. Виконані вони у техніках офорту, ліногравюри, кольорової ліногравюри та літографії.

Як повідомила завідувач науково-методичного відділу музею Наталія Доскалюк, ці роботи зберігаються у спеціальних папках у фондах музею, і до ювілейної виставки вони вперше виставлені для огляду.

Згодом така ж виставка буде розгорнута в Рогатині, де філією музею мистецтв Прикарпаття є Святодухівська церква, внесена минулого року до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Відкриття виставки в Івано-Франківську супроводжували концертні номери: спів під бандуру, а також читання вступу до поеми «Княжна» іноземними студентами з Анголи, Габону і Гани, які навчаються в національному технічному університеті нафти і газу, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG