Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий масштабний Майдан на Сході України?


Луганськ – Луганську обласну державну адміністрацію продовжують посилено охороняти і міліція, і так звані козаки-дружинники, чекаючи можливого захоплення. Між тим, акції місцевих прихильників Євромайдану проходять мирно і практично без ексцесів. Як на збори громадського сектору, та і на традиційні Народні віча опозиції приходять одні й ті самі люди, кількість учасників цих зборів поки що стабільно невисока.

На Донбасі існує сильний потенціал протесту, вважає голова Луганської обласної організації ВО «Свобода» Артем Заїка. Політик не виключає, що і в Луганську може виникнути так би мовити, справжній Майдан.

Ота незламність донбасівська, яка притаманна цьому регіону – це є ґрунтом, щоб і на Луганщині стався той самий Майдан, який на сьогоднішній день є в Києві
Артем Заїка
«Ми не можемо в жодному разі забувати ті протести шахтарів, які були в 90-х роках. Саме на Донбасі зазвичай розгоралися на соціальному ґрунті всі настрої протесту. Ота незламність донбасівська, яка притаманна цьому регіону – це є ґрунтом, щоб і на Луганщині стався той самий Майдан, який на сьогоднішній день є в Києві», – вважає Артем Заїка.

Захоплювати Луганську обладміністрацію «Свобода» не збирається, у цьому немає сенсу, та й електоральної підтримки не вистачає, відверто зізнається Артем Заіка.
Козаки-дружинники на охороні громадського порядку в Луганську
Козаки-дружинники на охороні громадського порядку в Луганську
​Майдану в Луганській області не буде, тому що жителі регіону не підтримують опозицію, каже луганський політолог Олександр Проценко. На його думку, нинішній Євромайдан на Луганщині асоціюють найперше з опозиційними лідерами. А твердження, що Майдан у Києві відображає думку всієї України, ще більше дратує східняків, вважає він.

«Коли зі сцени Євромайдану говориться, що майдан висловлює думку всієї України, середньостатистичний луганець дуже негативно сприймає цю інформацію. Таким чином його позиція нівелюється, і це його зачіпає», – зазначає Олександр Проценко.

Запас терпіння

На Луганщині немає достатньої кількості людей, які б були настільки невдоволені владою, аби виходити на майдан, погоджується правозахисник Микола Козирєв. За його словами, більшість населення регіону залежне від влади, від бюджетних виплат і боїться втратити навіть те, що є.

«Такого населення більшість, тому це фікція, містифікація реального становища. Весь той колючий дріт в обласній адміністрації – це параноїдальна маячня», – вважає Микола Козирєв.
Учасники Євромайдану в Луганську
Учасники Євромайдану в Луганську
А ось луганський блогер Олексій Фалін, відомий під ніком jyrnalist називає Луганщину унікальним регіоном. Каже, люди тут готові захищати своїх гнобителів, просто тому що вони свої. Про це він написав у статті під назвою «Чому Євромайдан обламає зуби у Луганську». Луганців він називає апатичними, і спроможними до масових протестів лише в соціальних мережах.

Все, що можна було взяти найгірше від Радянського Союзу, тут залишилося. І в цьому біда. Люди бояться, люди лінуються
Олексій Фалін
«Все, що можна було взяти найгірше від Радянського Союзу, тут залишилося. І в цьому біда. Люди бояться, люди лінуються. Та й лідери опозиції, які у нас є в Луганську, вибачте мене, але це не лідери, в кращому випадку, це клоуни», – каже блогер.

Нагадаємо, колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко закликав жителів Південного сходу України організувати Східний Майдан.

Щоправда, сам Юрій Луценко та інші опозиціонери – не часті гості луганських площ. Наприклад, акція «Вставай, Україно» до найсхіднішого обласного центру України так і не доїхала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG