Доступність посилання

ТОП новини

Політично самостійний прем’єр стане для президента джерелом неспокою – Магда


Євген Магда, політичний експерт
Євген Магда, політичний експерт
Київ – Президент Віктор Янукович не проти створення коаліційного уряду за умов, якщо це буде аполітичний уряд, який ставитиме на перший план економічні проблеми держави. Про це заявив спікер Верховної Ради Володимир Рибак. Політичний експерт Євген Магда вважає, що технічний уряд на чолі з аполітичним прем’єром за чинних умов міг би стати оптимальним варіантом. Про це, а також про потенційний керівників такого уряду, він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Наскільки зараз імовірним є формування аполітичного технічного уряду?

– Створення технічного уряду в тих умовах, в яких зараз перебуває Україна – це найбільш логічний крок. Бо, якщо протискати пропрезидентську кандидатуру – це призведе до загострення відносин і з Майданом, і вулицею Грушевського. Цього на Заході не зрозуміють і не певен, що в Росії зрозуміють.

Янукович за чотири роки дещо розслабився. Тепер хоч трохи політично самостійний прем’єр стане для президента джерелом неспокою.
Євген Магда
Призначити опозиційного прем’єра – означає створити певну систему стримувань і противаг, яка буде для Януковича небезпечною. Він за чотири роки дещо розслабився, бо в Миколи Азарова політичних амбіцій не було зовсім. І тепер хоч трохи політично самостійний прем’єр стане для президента джерелом неспокою.

Тому технічний уряд з технічним прем’єром, який має рейтинг на рівні арифметичної погрішності – це був би мабуть найприйнятніший варіант, який би задовольнив і опозицію.

– Хто міг би очолити такий уряд? Хто потенційний кандидат в аполітичні прем’єри, в якого немає президентських амбіцій?

– Якщо із досвідом державного управління такого рівня, то це Леонід Кучма, Валерій Пустовойтенко, Анатолій Кінах, Юрій Єхануров. Екс-прем’єрів Фокіна і Масола, як і Звягільського, я не згадую, бо вік у них дуже поважний. Кучму згадую насамперед з поваги до його президентської посади і доволі активної останнім часом політичної позиції.

– А Ющенка чому не згадуєте?

– Думаю, це буде той варіант, який не сприйме ані влада, ані опозиція, ані Майдан, ані «тітушки»… Навіть не уявляю, хто може сприйняти кандидатуру Віктора Ющенка як прем’єра.

– А хто, крім колишніх прем’єрів, хто може стати технічним прем’єром без політичних амбіцій?

В 45-мільйонній країні можна знайти і технічного прем’єра, і технічний уряд. А люди, які кажуть, що їх нема – просто не намагалися шукати
Євген Магда
– Я би не виключав людей, які довго працювали в уряді на других-третіх ролях. Людина, яка добре знає важелі державного управління, сьогодні може краще прислужитися країни, ніж відомий політик. Переконаний, що в 45-мільйонній країні можна знайти і технічного прем’єра, і технічний уряд. А люди, які кажуть, що їх нема – просто не намагалися шукати.

Треба також усвідомлювати той факт, що Янукович не може внести на розгляд парламенту кандидатури, яка не набере 226 голосів – тому що він продемонструє свою слабкість.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG