Доступність посилання

ТОП новини

Влада блокує гуманітарку для Майдану, але львів’яни обходять перепони


Львів – Більше тижня не вдається розмитнити гуманітарну допомогу від польської «Фундації духовної культури прикордоння». 10 тонн допомоги для малозабезпечених українців та активістів Майдану заблоковані на складі у Києві митною службою. А це теплі речі, ліки, спальні мішки, що назбирали понад п’ять тисяч поляків. Вантаж можна забрати лише після дозволів восьми міністерств. Польська сторона бачить у цьому політичний мотив. Тим часом львів’яни вирішують проблему у свій спосіб.

Оскільки митниця зволікає з пропуском гуманітарної допомоги для майданівців, львів’яни у вихідні сіли за кермо своїх автомобілів,загалом було 13 машин, звісно за власні гроші, й поїхали до Польщі.

Українці Перемишля привезли гуманітарний вантаж поближче до українсько-польського кордону. Львів’яни розфасували його по своїх машинах, так як це можна згідно з чинним законодавством, по 50 кілограм вантажу на одну людину. На машинах була символіка Майдану.

Волонтери усвідомлюють ризик

Один із учасників волонтерської акції Михайло розповів Радіо Свобода, що за вихідний їм вдалося перевезти 2 тонни вантажу. Це була допомога від польських військових для майданців. А також теплі пледи, вживаний одяг, ліки від звичайних громадян сусідньої країни.

«Усі спрацювали максимально коректно, звісно, що митники бачили і знали, що ми веземо, бо перед нашим приїздом там був рейвах. Але все було чемно, у нас запитували, чи можна фотографувати багажники, так як це і вимагається, ми дозволяли. Бо нічого такого не везли, лише «свої речі». Це була моя громадянська позиція, якимсь чином я мушу допомагати людям на Майдані», – каже Михайло.

Допомогу з Польщі відправили у Київ. Волонтери добре розуміють, що їхні прізвища і номери машин зафіксовані, але вони знають, що ніякого закону не порушили. Їхня акція матиме продовження, бо вантажу ще чимало. А якщо його перевозити великою машиною як гуманітарний, то митниця не пропустить. Бо таке вже було – бус із гуманітарною з Польщі львівські митники завернули. Начальник львівської митниці Сергій Попазогло пояснив, що документи на машину не були належно оформлені.

Водночас щодо 10 тонн вантажу, який зберігається на складі у Києві, то Міністерство соціальної політики офіційно повідомило, що «докладає всіх зусиль, щоб гуманітарні вантажі, призначені для найбільш незахищених громадян та соціальних установ, проходили погодження у максимально стислі строки».

В. о. міністра доходів і зборів Олександр Клименко раніше ситуацію з гуманітарною допомогою з Польщі пояснив тим, що вантаж розмитнять, коли до міністерства надійде весь пакет документів і водночас запевнив, що «жодної політики у цьому немає».

Перепони на шляху гуманітарки

Тим часом саме політичний елемент щодо затримання гуманітарної допомоги називають у «Фундації духовної культури пограниччя». У своєму зверненні до уряду України громадська організація перелічила 12 пунктів, які має виконати загальнопольська акція збору допомоги потребуючим в Україні. А це:

– необхідно відповідні документи для транспорту, гуманітарка мусить пройти митний контроль з польського боку, якщо вартість дару перевищує 1000 євро, то потрібно оформляти вантаж у електронній системі, що без допомоги митної агенції зробити важко;

– для передання гуманітарної допомоги потрібно знайти організацію в Україні, яка записана в Єдиному реєстрі отримувачів гунітарної допомоги;

– черговою вимогою є інвойс, де мають бути вказані такі дані: назва предметів, кількість, вага одиниці, вага загальна, ціна одиниці, ціна загальна, примітка, що всі речі пройшли відповідну санітарну обробку і мають зношеність не більше 20 відсотків. Для підготовки інвойсу для гуманітарної допомоги розміром 10 тон ми були вимушені заангажувати 20 волонтерів;

– перший митний контроль на кордоні з українського боку, для цього потрібна допомога брокера;

– вантаж потрапляє на стоянку митної служби в Києві, тут без брокера чужинець не розбереться, що хто вирішує. Оформлення документів, як що є добра воля може забрати день, у іншому ж випадку цей процес затягується на декілька днів;

– для розвантаження гуманітарної допомоги треба знайти інспектора митниці, який погодиться поїхати на склад, щоб розвантажити товар і забезпечити його до часу повного розмитнення;

– організація, яка приймає гуманітарку вимушена звернутися з листом до Міністерства соціальної політики, щоб визнати товар гуманітарною допомогою. Для 3 тисяч одиниць одягу треба подати ім’я, прізвище і адресу отримувача. А якщо бездомні не мають адреси проживання, то що з ними робити?;

– чиновники Міністерства соціальної політики можуть розглянути питання за один день або готувати документи, затягуючи час;

– Міністерство соціальної політики узгоджує рішення з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, фінансів, охорони здоров’я, доходів і зборів, Національним банком, Міністерством оборони та внутрішніх військ. Узгодження рішень може тривати один день, але може затягнутись до кількох місяців;

– коли Міністерство соціальної політики узгодить рішення з іншими міністертвами, то тоді надає транспорту статус гуманітарної допомоги і після цього митні служби України знімають пломбу і завершують процедуру розмитнення.

Відтак державні установи України, наголошують у польській фундації, роблять все, щоб благодійну діяльність спотворити. А через те нині жодна благодійна організація в Польщі, яка надає допомогу «країнам третього світу», не займається допомогою потребуючим в Україні та Білорусі. Оскільки вважають, що їхні зусилля на подолання штучних перепон українських чиновників цього не варті.

Проблема з гуманітарною допомогою в Україні почалась від 1 грудня 2012 року, коли було ліквідовано гуманітарну комісію при Кабінеті міністрів, а її функції з 1 лютого передали Міністерству соціальної політики, яке разом з вісьмома іншими відомствами визначає – гуманітарний вантаж чи ні. Така зміна була запроваджена з метою припинити надходження в Україну контрабанди через гуманітарну допомогу. Втім, як стверджують фахівці, це аж ніяк не є ефективним засобом. Лише через штучні перепони страждають в Україні люди.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG