Доступність посилання

ТОП новини

В Українському домі встановили «владне яйце»


В Українському домі встановили «владне яйце»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

В Українському домі встановили «владне яйце»

Львівський митець Юрій Гайда подарував Громадському сектору Майдану півметрове скляне яйце. Автор назвав його символом влади в Україні. Відтак, переконаний Гайда, писанка повинна стояти на території Майдану. Її встановили в Українському домі, але згодом можуть перенести на барикади.

На яйці автор зобразив впізнавані архітектурні об’єкти та символи з різних регіонів України: Михайлівський собор у Києві, Львівську ратушу, Херсонес, донецького шахтаря, дніпропетровську ракету. Гайда пояснив, що у яйця є кілька значень, серед яких і культурні, і політичні.

«Алюзії з яйцем починалися від яйця-райця, від Кощія Безсмертного, сила якого була у яйці, від писанок. З іншого боку, чомусь в останні роки яйце асоціюється з певним владним персонажем. От як і це яйце, влада має бути у руках народу, а не в руках представників інших країн. Це яйце – уособлення бажання тримати владу в руках», – пояснює автор.

За словами Юрія Гайди, у Львові є ще одна така писанка, однак він привезе її в Київ, лише після того, як «влада остаточно перейде у руки народу».
XS
SM
MD
LG