Доступність посилання

ТОП новини

Українці не зрозуміють федералізм – голова Харківської облради


Питання ймовірної федералізації України не можна порушувати в час, коли всі верстви українського суспільства переповнені емоціями, заявив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Поняття федералізму, як і федеральна організація системи влади, зараз «не зрозумілі для людей, і навіть у середовищі політиків державного рівня», вважає Чернов, який водночас є президентом Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад».

«Ця тема дискусійна і виключно для професіоналів з великої букви в закритому режимі без присутності ЗМІ і представників громадянського суспільства», – заявив він.

За словами Чернова, лише після внутрішньої дискусії експертів питання про федералізм можна виносити на обговорення громади.

Тільки коли фахівці, політичні еліти зможуть домовитися і побачити в такому адміністративному облаштуванні країни сенс і необхідність, тоді можна «виходити до людей і обговорити це питання», переконаний Сергій Чернов.

Раніше голова Харківської обласної адміністрації Михайло Добкін публічно заявляв: «Федералізація дає можливість законодавчо, конституційно закріпити право території на більш широкі повноваження. Якщо проводити децентралізацію в унітарній державі, то скільки повноважень на місця не давай, ухвалюється один спеціальний закон за назвою бюджет, і вся ця самостійність регіонів і децентралізація перетворюється на пшик».

Народний депутат від партії «Батьківщина» Іван Стойко вже звертався до СБУ та Генпрокуратури з вимогою перевірити заклики Михайла Добкіна до федералізації України та інші висловлювання голови Харківської ОДА, які в опозиції вважають сепаратистськими.
XS
SM
MD
LG