Доступність посилання

ТОП новини

Андрухович і Померанцев про Євромайдан: погляд трагікомічний і романтичний


Київ – Поговорити про Україну з двох кутків – празького та українського зібрались письменники Юрій Андрухович та Ігор Померанцев під час зустрічі «Україна моя» чи «Україна – моя?» Обоє однозначно називають події в Україні феноменом і порівнюють Майдан із відмінним вином, трагікомедією чи навіть з романтичним генієм 19 століття.

Свою малу Батьківщину – Буковину, Чернівці, письменник, оглядач російської служби Радіо Свобода Ігор Померанцев згадує як країну вузьких штанів-дудочок, міцного кола танцю аркану, яка згодом трансформувалась у країну Гоголя та шароварів. Проте, сьогодні Україну та події, які в ній відбуваються, він порівнює зі спиртним напоєм.

Україна перебуває в преферментації. Я можу сподіватись і побажати відмінного українського вина
Ігор Померанцев
Ігор Померанцев
Ігор Померанцев
«У виробництві алкоголю є два найголовніші процеси. Один називається дистиляція або перегонка, а другий – ферментація, бродіння і це магічний процес. Це багатство різного роду поєднань, пропорцій. І очевидно, що Україна перебуває в преферментації. Я можу сподіватись і побажати відмінного українського вина», – проводить паралелі він.

Образ і відчуття України з часу написання книги «Лексикон інтимних міст» змінились і у Юрія Андруховича. У книзі є складний фрагмент про Київ, про місто, ставлення до якого щоразу змінюється. Відтак його можна постійно переписувати, каже письменник. Через події на Майдані, він навіть готовий переписати цілу книгу.

«Виявилося, що найважливіші сторінки, які можна було написати про Київ, вони відбуваються тепер. І хто знає, можливо через рік-два тут ще важливіші сторінки напишуться», – припускає він.

Свої відчуття після відвідин Майдану, Ігор Померанцев і Юрій Андрухович, інтерпретують так, як це притаманно творчим людям – проводять художні паралелі. Ігор Померанцев бачить у Майдані і трагедію, і комедію.

Юрій Андрухович
Юрій Андрухович
​«Я згадав п’єси Гарольда Пінтера – британського драматурга-абсурдиста, які пронизані «загрозою в повітрі». І може нічого не відбуватись в цій п’єсі, проте ти сидиш, заражений страхом. З одного боку на Майдані загроза є і це реальна загроза, а з іншої сторони, персонажі, українські, київські, створили у мене відчуття, що я потрапив в комедію «За двома зайцями». Тому виходить, що з одного боку це персонажі трагічні, а з іншого комедійні. Є загроза, а є артистизм і гумор», – ділиться відчуттями він.

Ми відстоюємо цінності, які виявляються зовсім не банальними – Андрухович

Юрій Андрухович натомість помічає у Майдані романтичного генія з 19 століття.

Ми не влаштовуємо повстань або майже не влаштовуємо. Ми постараємося цих окупантів перемогти таким чином, що ми просто виживемо. В нас є абсолютно мужнє повстання
Юрій Андрухович
«Ми не влаштовуємо повстань або майже не влаштовуємо. Ми постараємося цих окупантів перемогти таким чином, що ми просто виживемо. В нас є абсолютно мужнє повстання. Нам набридло боротися з окупантом через наше виживання. Оцей момент, ідеалістичний, релігійний, він дуже в нас присутній сьогодні, наче якийсь романтичний геній 19 століття зійшов з барикади. «Свобода на барикадах». Ми відстоюємо цінності, які виявляються зовсім не банальними», – каже він.

Обоє літераторів вдалися до порівняння «української зими» з «празькою весною», проте погодились, що відмінності набагато цікавіші, ніж подібності. У Празі, звертають увагу вони, обрали шлях індивідуального опору, в Україні ж – колективного.

Раніше у інтерв’ю Радіо Свобода Ігор Померанцев зазначив, що на Майдані відбувається протест «одиноких індивідуалістів», які формують політичну націю, а Юрій Андрухович активістів Майдану назвав «екстремальним топосом», що за власною волею опинився перед тяжким випробуванням.​
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG