Доступність посилання

ТОП новини

Карімов відмовився від візиту до Чехії, а Януковичу там нагадали про Африку


Президенти України і Чехії Віктор Янукович (праворуч) і Мілош Земан, 21 жовтня 2013 року
Президенти України і Чехії Віктор Янукович (праворуч) і Мілош Земан, 21 жовтня 2013 року
Державний візит президента Узбекистану Іслама Карімова до Чехії, запланований на 20–22 лютого цього року, «перенесено». Як сказали Радіо Свобода в офісі президента Чехії, причиною стало те, що візит «збігся» з відпусткою чеського прем’єр-міністра, п’яти міністрів та мера міста Праги. Втім, деякі оглядачі кажуть, що це насправді дипломатичний ляпас. Проти візиту Карімова до Чехії протестували правозахисники, так само як і проти запланованого на квітень візиту до Чехії президента України. Віктор Янукович до Праги далі збирається, а тим часом чеські дипломати попереджають про загрозу розпаду України.

Низка чеських чиновників відмовилися від зустрічі з президентом Карімовим, що змусило Узбекистан «відкласти» його візит. «В офіційному листі узбецької сторони як причину скасування візиту вказано зміни в програмі. Візит Карімова припав на відпустки і ми не змогли, як це було обумовлено в програмі, запропонувати президентові Узбекистану обід з прем’єр-міністром Чехії. На жаль, прем’єр-міністр Чехії повідомив, що у нього немає часу на обід разом із Карімовим. Таким же чином, п’ять із шести міністрів Чехії, які мали брати участь у міжурядовому засіданні і підписувати двосторонні угоди, повідомили, що не зможуть прийти на зустріч», – повідомив Радіо Свобода радник президента Чехії Гинек Кмонічек.

За його словами, відмова міністрів від зустрічі викликала гнів узбецької сторони. Ташкент у відповідь зажадав коментарі від Праги. Поки що не відомо, на який час узбецька сторона відклала візит Карімова.

«Програма президента Земана в 2014 році дуже напружена, і тепер керівництву Чехії буде дуже важко знайти час для зустрічі з президентом Карімовим», – зазначив Гинек Кмонічек.

На думку радника чеського президента, на перенесення візиту Карімова безпосередньо вплинуло серйозне невдоволення з боку міжнародних правозахисних організацій, узбецької опозиції за кордоном, а також активістів громадянського суспільства.
Чехи про політичну ситуацію в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Правозахисники – лицеміри?

Перед тим понад 30 організацій звернулися до президента Чехії Мілоша Земана і закликали його скасувати зустріч з президентом Узбекистану Ісламом Карімовим, призначену на 20-22 лютого в Празі.

«Ми наполегливо закликаємо Вас переглянути це запрошення. Проте, якщо Ви все ж вирішите провести цю зустріч, ми хотіли б закликати Вас обговорити з президентом Карімовим критичні порушення прав людини», – мовиться у відкритому листі.

Президент Чехії Мілош Земан в своєму листі-відповіді на протести правозахисників закликав їх «поменше лицемірити». «По-перше, президента Узбекистану Іслама Карімова запросив мій попередник і, згідно з дипломатичними правилами, новий президент, тобто ваш покірний слуга, зобов’язаний прийняти гостя, запрошеного колишнім президентом. Однак чомусь під час візиту колишнього президента Чехії Вацлава Клауса до Узбекистану ми не відчули ніякого невдоволення. По-друге, нещодавно Іслама Карімова приймало керівництво Європейського союзу в Брюсселі. Ми теж не побачили невдоволення цим фактом. По-третє, Сполучені Штати Америки бачать Узбекистан як свого союзника у боротьбі з тероризмом, і ми також не бачимо протестів проти цього. Я б бажав, щоб Ви побільше володіли інформацією і трохи менше займалися лицемірством», – зазначив президент Чехії Мілош Земан.

Але чеська правозахисна організація «Людина в біді» наголошує, що Карімов був у ЄС лише двічі за останні п’ять років, і кілька чільних представників спільноти, включно з головою Європейської ради Германом Ван Ромпеєм і верховним представником ЄС із закордоних справ і політики безпеки Катрін Аштон, відмовилися з ним зустрічатися.

Міжнародні організації тривалий час помічали ув’язнення політичних опонентів і журналістів в Узбекистані та систематичні тортури, включно зі зґвалтуваннями і поміщенням жертв у киплячу воду, неспроможність розслідувати загибель сотень людей в Андижані, наголошують чеські правозахисники.

Українська влада «залякує і мучить» людей – чеський міністр

Чеський лідер Мілош Земан тим часом відкинув подібні протести проти візиту до Праги президента України Віктора Януковича, який планується на 23–24 квітня цього року. На відміну від президента, мерія Праги відмовилася організовувати заходи на честь українського лідера.
Любомір Заоралек
Любомір Заоралек

Наразі нічого невідомо про квітневу «відпустку» міністра закордонних справ Чехії Любоміра Заоралека, але у четвер у парламенті він попередив про реальну, за його оцінкою, загрозу розпаду України.

«За дуже короткий час (Україна) може стати неспроможною державою, які раніше ми знаходили, радше, в Африці», – сказав міністр, який вважає, що не перебільшує, і закликав також згадати, як схоже виглядало становище на Балканах перед розпадом Югославії.

Комусь може здатися, що становище в Україні втихомирилося, заявив Заоралек і відразу ж додав, що насправді це не так. За його даними, в Україні під час останніх подій загинуло вісім осіб, понад 30 пропали безвісти і понад тисяча триста осіб зазнали поранень. Ці цифри є «наслідком насильства і переслідувань» з боку влади, яка «залякує і мучить» людей, щоб зупинити протести, наголосив він.

Посольство України в Чехії ще вирішує, чи коментувати ці заяви, а тим часом сьогодні там підтвердили Радіо Свобода, що готують квітневий візит президента Януковича до Праги.

Як зазначає чеське видання IDNES.cz, на початку лютого чеський прем’єр Богуслав Соботка заявляв, що Віктор Янукович не є диктатором, має мандат від виборців, тому заяви міністра Заоралека у парламенті є виразно гострішими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG