Доступність посилання

ТОП новини

США привітали звільнення заарештованих і рішення звільнити адмінбудівлі в Україні


США вітають оголошення про звільнення всіх осіб, затриманих під час протестів на Євромайдані, і схвалюють рішення опозиції звільнити зайняті адміністративні будівлі. Про це йдеться в заяві Державного департаменту США, поширеній в п’ятницю ввечері.

«Ми вважаємо це важливим кроком до деескалації напруженості і створення простору для мирного, ненасильницького вирішення політичної кризи в Україні», − сказано в документі.

З метою подальшого зміцнення довіри Держдепартамент закликав уряд України «припинити всі розслідування, арешти, затримання та судове переслідування демонстрантів і активістів громадянського суспільства, по’вязаних з протестами Євромайдану».

«Ми також серйозно стурбовані зростанням залякування ЗМІ та організацій громадянського суспільства в Україні, які виступають за основоположні принципи демократії та належного управління», − наголошується в заяві.

Держдепартамент вважає, що наступним кроком у цьому процесі має стати формування багатопартійного технічного уряду з справжнім розподілом повноважень і відповідальності, який може заслужити довіру українського народу і відновити політичну та економічну стабільність в Україні.

Наразі опозиція не оголошувала чіткого консолідованого рішення про звільнення адмінбудівель. Однак напередодні був звільнений з СІЗО останній з 234 затриманих за підозрою в причетності до масових безладів в Україні. Мова йде не про закриття кримінальних справ, а про пом'якшення запобіжного заходу (домашній арешт або підписка про невиїзд). Тим часом мітингувальники, згідно з законом про амністію, повинні до понеділка звільнити захоплені адмінбудівлі і вулиці.
XS
SM
MD
LG