Доступність посилання

ТОП новини

Майдан йде у «мирний наступ». І якщо треба, знову захопить КМДА – опозиція


У вівторок активісти Самооборона Майдану розпочинають «мирний наступ» – багатотисячну ходу до Верховної Ради, щоб змусити парламент повернути Конституцію 2004 року. Про це під час чергового Народного віча у неділю у Києві заявили лідери опозиції. Зокрема, лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк запевнив, що не піде в уряд за президента Януковича. Окрім того, опозиціонери пояснили, що пішли на звільнення КМДА лише заради амністії активістів. Тим часом новий керівник КМДА Володимир Макеєнко вже зайшов до свого кабінету.

Опозиція змогла розхитати владну конструкцію, збудовану Партією регіонів та її союзниками-комуністами. Про це з трибуни Майдану на Народному вічі заявив лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок.

«Ми зуміли внести дисбаланс у машину, якою себе називала Партія регіонів. Наші вимоги залишаються незмінними: це повне перезавантаження влади, дострокові вибори президента і парламенту. Влада має стати іншою», – наголосив Олег Тягнибок.

Він кличе українців продовжити тиск на владу, щоб у вівторок Верховна Рада ухвалила рішення про повернення до Конституції 2004 року.

«Закликаю киян і жителів інших регіонів України у вівторок (18 лютого) з 8:00 на Майдані сформувати наші колони й вирушити до парламенту», – сказав Тягнибок.

За його словами, для відновлення Конституції достатньо одного голосування, заяви про тривалий конституційний процес є фікцією.
На Народному вічі закликали до «мирного наступу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Яценюк: Кабмін треба створювати після повернення до Конституції-2004

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, виступаючи на вічі, заявив, що не має наміру погоджуватись на пропозицію президента Януковича очолити Кабінет міністрів.

Звертаючись до Януковича, Яценюк заявив зі сцени Майдану, що не купуватиметься на посаду. «Пане президент, купуйте своїх приспішників!» – сказав Яценюк.

Також лідер фракції «Батьківщина» наголосив, що опозиція створить свій Кабмін, що є спільним рішенням «усіх опозиційних лідерів та екс-прем’єра Юлії Тимошенко», але вже після конституційної реформи.

Звільнення КМДА заради політв’язнів

У неділю зранку в Києві активісти Євромайдану звільнили будівлю КМДА, вони також дозволили проїзд транспорту вулицею Грушевського, створивши прохід та КПП у барикадах.

Такі рішення Рада Майдану і Штаб національного спротиву ухвалили, щоб влада виконала свої обіцянки про звільнення і повну реабілітацію учасників акцій протесту. Водночас в опозиції запевняють, що у разі порушення домовленостей за півгодини зможуть відновити статус-кво.

Пшонці дали кілька годин

Євромайдан дав генеральному прокурору Віктору Пшонці кілька годин на закриття кримінальних справ проти двох тисяч активістів. Якщо цього не станеться, євромайданівці обіцяли повернути КМДА і захоплювати нові будівлі. Про це під будівлею КМДА заявив народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко.

«Сили Майдану беруть будівлю (КМДА) під зовнішній контроль. Ми виставляємо владі ультиматум. Рахунок йде уже на хвилини, максимум – на години. Ніхто не буде чекати аж до вечора. Якщо вони не виконають свою частину зобов’язань, якщо вони негайно не оголосять про повну, тотальну реабілітацію, відсутність будь-якого кримінального переслідування щодо двох тисяч кримінальних справ, порушених проти учасників мирних акцій, то ми зайдемо туди назад, зайдемо в інші приміщення, будемо захоплювати нові», – сказав Іллєнко в неділю у другій половині дня.

Перешкод для введення в дію «закону про амністію» немає – Пшонка

Згодом генпрокурор Віктор Пшонка після переговорів із представниками опозиційних сил заявив, що жодних перешкод для введення в дію «закону про амністію» немає, він вступить в силу 17 лютого.

При цьому Пшонка зазначив, що буде закрито 108 справ, від відповідальності протягом місяця будуть звільнені 268 осіб.

Пізніше прес-служба Генпрокуратури оприлюднила відповідне повідомлення, поява якого на сайті ГПУ була обов’язковою умовою для введення в дію «закону про амністію».

«Відповідно до статті 10 Закону України від 29 січня 2014 року №737-VII «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», учасниками масових акцій протесту фактично вчинено сукупність дій, передбачених статтею 9 цього закону. У зв’язку з публікацією цього повідомлення зазначений закон вводиться в дію з 17 лютого 2014 року і передбачає звільнення від кримінальної відповідальності та покарання осіб, які вчинили в період 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року злочини, передбачені статтею 1 цього закону, закриття відповідних кримінальних проваджень, а також звільнення від адміністративної відповідальності осіб, до яких застосовано адміністративний арешт», – процитувала слова Пшонки прес-служба Генпрокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG