Доступність посилання

ТОП новини

Віче у Дніпропетровську: Кличко, загони Самооборони та «піаніно свободи»


Недільне віче євромайданівців у Дніпропетровську зібрало тисячі людей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Недільне віче євромайданівців у Дніпропетровську зібрало тисячі людей

Традиційне віче прихильників євроінтеграції у Дніпропетровську цієї неділі зібрало тисячі людей. Вони прийшли на площу з синьо-жовтими прапорами та плакатами з написами «Ні кривавій диктатурі» та «Вся влада Майданам».

У заході взяв участь лідер партії УДАР Віталій Кличко. Він закликав людей до єдності, а також розповів про перешкоди, які чинить влада під час його візитів в регіонах.

«Куди не приїжджаю – все «заміновано». Приїхав до Полтави – знову «заміновано», щойно давав інтерв’ю тут, викликають міліцію – знову «заміновано». Я звертаюсь до кожного з вас: дуже важливо сьогодні не бути байдужими, дуже важливо об’єднуватись», – заявив Віталій Кличко.

Від координаторів дніпропетровського Євромайдану Радіо Свобода стало відомо, що під час виступу Віталія Кличка його охорона вивела з натовпу молодика із пляшкою зеленки та яйцями. Оцінку його намірам мають дати правоохоронці, зазначили координатори Майдану.

Після традиційних промов учасники віча розділилися на дві частини: менша, як і зазвичай, рушила колоною від пам’ятника Чкалову до Європейської площі, більша – з гаслами «Дніпро, вставай!» – пішла ходою до будівлі облдержадміністрації.

За даними організаторів, активісти не мали на меті брати в осаду адмінбудівлю, під якою наразі триває акція на підтримку влади з участю близько двох десятків людей і яку посилено охороняє міліція.

Пройшовши ходою до будівлі облдержадміністрації, тисячі прихильників євроінтеграції прокричали «Ганьба» правоохоронцям та молодикам спортивної статури, які стояли поблизу облдержадміністрації, й завернули до прилеглого скверу.

Там жіноче об’єднання «Сестринська сотня» організувало флеш-моб «Інструмент свободи» на підтримку загальноукраїнської акції: місцеві музиканти, професіонали й аматори, мали можливість зіграти на вуличному піаніно, розписаному у кольорах національного прапора.

«Ми надихнулися прикладами акцій «Інструмент свободи» в інших містах. Піаніно стало символом мирного опору, який близький нашому жіночому об’єднанню. Ми показуємо жителям міста, що українські революціонери – це не екстремісти, а люди з вищою освітою та високим культурним рівнем», – каже представниця «Сестринської сотні».

Сьогодні в Дніпропетровську почали формуватись загони Самооборони прихильників євроінтеграції: кілька десятків молодих чоловіків, які записались до об’єднань, вже патрулюють мирні акції Євромайдану, щоб запобігти провокаціям.
XS
SM
MD
LG