Доступність посилання

ТОП новини

Обвинувачених у «заворушеннях» використовують для тиску на опозицію?


Дніпропетровськ – Дніпропетровська міліція записала звернення до опозиції матері одного із затриманих за так званий «штурм Дніпропетровської облдержадміністрації». Це плата за пом’якшення вироку для сина, стверджують дніпропетровські активісти. Влада намагається тиснути на опозицію за допомогою родичів «політичних в’язнів», кажуть вони.

Звільнити адмінбудівлі й піти на перемир’я зі владою, закликає опозицію матір одного із затриманих через «штурм Дніпропетровської облдержадміністрації» Олена Бардаченко. Вона про це говорить «від імені матерів усіх заарештованих» у відеозверненні, оприлюдненому в інтернеті.

«Міліція записує звернення, а не шукає бандитів»

Громадські активісти Дніпропетровська кажуть: позиція матері, у якої заарештували 23-річного сина, котрий навіть не був на мітингу під облдержадміністрацією, цілком зрозуміла, але до історії з цим відео є запитання. Координатор громадського руху «ЗОВ» («Закон один для всіх»), журналіст В’ячеслав Поїздник помітив: на YouTube це відеозвернення завантажив користувач «GY MVS Dnipropetrovsk». Це канал прес-служби обласного управління міліції, на якому зберігаються відеоматеріали про роботу правоохоронців.

В’ячеслав Поїздник здивований: міліція вже використовує матерів, аби впливати на політичні події? Він каже: досі відеозвернення записували й транслювали злочинці, аби отримати за заручників певний викуп, тепер на цей шлях стала міліція.

Матір примусили записати це звернення в обмін на пом’якшення вироку для сина. Після того, як вона це записала, синові змінили запобіжний захід на домашній арешт
В’ячеслав Поїздник
«На мою думку, матір примусили записати це звернення в обмін на пом’якшення вироку для сина. Після того, як вона це записала, синові змінили запобіжний захід на домашній арешт. Якщо вона хотіла донести свою позицію, вона могла звернутись до журналістів. А так у нас міліція записує якісь звернення до опозиції замість того, щоб шукатии бандитів», – припускає громадський активіст.

Звинувачений під домашнім арештом, але без роботи

Сама жінка, яка фігурує у відеозверненні, інформацію про примус відкидає. Як розказала вона Радіо Свобода, сама ініціювала цю зйомку, адже дуже тривожиться за сина. Його, молодого хлопця, який щойно повернувся з армії, звинуватили у заворушеннях, йому може загрожувати в’язниця, і хоча суд відпустив його під домашній арешт, він не може жити повноцінним життям і знайти роботу, розповіла Олена Бардаченко. Мати зазначає: її відеозвернення зняв «якийсь телеканал», а хто виклав у мережу, вона не знає.

Я зверталась на різні телеканали – 11-й, 34-й… Я не викладала в мережу. Я навіть не бачила свого звернення
Олена Бардаченко
«Якщо вони не виконають прохання, на їхній совісті буде дуже багато безвинно засуджених. Так, я сама це написала. Я поздвонила в редакцію і просила, щоб вони записали це звернення. Люди приїхали й записали. Дуже розхвилювалась і не спитала, який це був телеканал. Бо я зверталась на різні телеканали – 11-й, 34-й… Я не викладала в мережу. Я навіть не бачила свого звернення», – сказала Радіо Свобода жінка.

«Ми показуємо свою лояльність»

В обласному управлінні міліції Радіо Свобода підтвердили: звернення матері до опозиції справді відзняли правоохоронці, вони ж і поширили його в інтернеті. Хотіли записати й інших родичів затриманих, але потім вирішили обмежитись однією матір’ю.

Ми продемонстрували це відео на прес-конференції і виклали його в Інтернеті зі згоди матері. Мета? Ми за виконання закону про амністію
Олексій Щербатов
З якою метою? На це запитання Радіо Свобода речник відомства Олексій Щербатов відповів так: «Ми продемонстрували це відео на прес-конференції і виклали його в інтернеті зі згоди матері. Мета? Ми за виконання закону про амністію. Наразі у нас в області всі троє останніх затриманих відпущені під домашній арешт, навіть той, що нападав на міліціонера, поранив міліціонера. Тобто, ми показуємо свою лояльність і бажання йти до миру і стабільності. Ми налаштовані на позитив».

26 січня у Дніпропетровську стались сутички під будівлею облдержадміністрації: присутність на території будівлі молодиків «спортивної зовнішності» з палицями в руках спровокувало спробу мітингувальників, прихильників євроінтеграції, взяти штурмом адміністрацію. У результаті було поранено понад півтора десятка людей, три десятка були затримані й звинувачені у «масових заворушеннях».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG