Доступність посилання

ТОП новини

У Санкт-Петербурзі підтримали Майдан і незалежну Україну


Мітинг на Марсовому полі в Петербурзі, 17 лютого 2014 року
Мітинг на Марсовому полі в Петербурзі, 17 лютого 2014 року
У Росії в Петербурзі у неділю відбулася акція на підтримку київського Майдану. «Україна і Росія – в Європу, а не в Азію !», «Геть Іго – даєш віче!» – з такими плакатами вийшли петербурзькі опозиціонери на Марсове поле на підтримку української Майдану.

Організатором акції виступив рух «Національні демократи», до яких приєдналися активісти петербурзьких відділень Республіканської партії Росії – Партії народної свободи (РПР-ПАРНАС) і Партії прогресу Олексія Навального.

Усіх охочих запрошували до участі через соціальні мережі, де вказали й головну мету мітингу: підтримка акцій протесту в Україні. На мітингу в Росії підтримали й вимоги мітингувальників у Києві: дострокова відставка президента України Віктора Януковича, проведення дострокових виборів президента і парламенту, звільнення всіх політичних в’язнів і відмова від їхнього переслідування.



Керівник петербурзького руху «Національні демократи» Семен Піхтелев пояснив, що найгіршим він вважає таке становище, коли «свої ж співгромадяни вважають, що ні українці, ні росіяни не мають права боротися з остогидлою своїм свавіллям владою». Саме тому організатори акції вирішили розповісти петербуржцям «усю правду про Майдан». На початку мітингу його проведенню спробували перешкодити провокатори, які розгорнули плакат «Росія проти Майдану». Організатори спробували їх прогнати, в результаті чотирьох осіб затримали, двоє з яких виявилися помічниками депутата міського парламенту Віталія Милонова. Щоправда, Милонов уже встиг повідомити, що на мітинг вони прийшли як приватні особи. Були й інші провокації – антисемітські вигуки і палкі суперечки, які влаштували націоналісти. Але на проведення мітингу вони не вплинули.
Російські націоналісти заважають акції «Петербург за Майдан»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
(Відео російської редакції Радіо Свобода)

Учасники мітингу наголошували, що в Україні, на їхню думку, люди вийшли на вулиці тому, що там економічне становище набагато гірше, ніж у Росії, де ще досить природних ресурсів, але казали, що достаток у Росії не буде тривати вічно, а головне – що безвідповідальна політика влади, злодійство і бездарність горезвісної вертикалі обов’язково призведуть і Росію до свого Майдану. Учасники мітингу скандували: «Хай живе вільна і незалежна Україна! Росія буде вільною!».

В акції взяли участь від 100 до 150 осіб. Найдовше на Марсовому полі залишалася літня жінка з плакатом власного виготовлення, де під малюнком, на якому зображено молоду жінку в яскравих стрічках, було написано: «Україно, дівчинко, не продавайся нікому! Пишаємося і вболіваємо за тебе, за нашу і вашу свободу. А ми можемо тільки стояти в одиночних пікетах за 50 метрів. Петербург, 2014».

Матеріал підготувала Тетяна Вольтська, Російська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG