Доступність посилання

ТОП новини

Фактор Юлії Тимошенко


Володимир Івахненко

Статус ключового парламентера опозиції з українською владою щодо виходу з кризи нещодавно несподівано здобула Юлія Тимошенко. Засуджена восени 2011 року до 7-річного покарання за перевищення повноважень у так званій «газовій справі», колишній прем’єр-міністр стала головним ньюсмейкером тижня. Українська ув’язнена № 1 закликає Захід запровадити реальні санкції проти керівництва країни і заявляє, що єдиною темою діалогу з главою держави Віктором Януковичем можуть бути умови його відставки.

У пресу просочилася інформація про те, що понад два тижні тому у Харкові немовби би відбулася зустріч Тимошенко з керівником президентської адміністрації Андрієм Клюєвим (тюремники і захист Тимошенко це спростовують). Як стверджується, влада нібито запропонувала своїй головній «заручниці» звільнення з-під варти вже у березні в обмін на підтримку її соратниками у Верховній Раді кандидатури Клюєва на посаду прем’єра, створення парламентської коаліції на базі фракцій правлячої Партії регіонів і опозиційної «Батьківщини», а також повернення до Конституції зразка 2004 року. Проте лідер «Батьківщини» від такої угоди категорично відмовилася.

«План Тимошенко полягає в тому, щоб виторгувати у Януковича дострокові президентські вибори, взяти в них участь і виграти вибори. Очевидно, що завершення революції Тимошенко розглядає саме під таким кутом зору – остаточної і безповоротної перемоги над Януковичем» – ці слова політолога Вадима Карасьова фактично підтвердила і сама колишній прем’єр. В інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня» Тимошенко заявила, що єдина можлива тема переговорів опозиції з Віктором Януковичем, в яких готова взяти участь і вона, – «умови його відходу з посади глави держави».

На думку аналітиків, ймовірні переговори влади із засудженою мали на меті сформувати частково опозиційний уряд, який міг би отримати доступ до настільки необхідних Україні західних кредитів. Торкаючись цієї теми, колишній прем’єр заявила «Дзеркалу тижня»: «Я прошу міжнародні фінансові установи не надавати ні копійки фінансових ресурсів новому-старому уряду Януковича, тому що ці гроші будуть спрямовані на корупцію і посилення диктатури. Я закликаю Захід не фінансувати кривавий режим».

Минулої середи Тимошенко вперше за довгий час дали дозвіл на зустріч із керівництвом «Батьківщини». За її результатами оголосили, що опозиція не має наміру брати участь у створенні нового уряду. Замість цього на Майдані буде оголошено склад альтернативного кабінету міністрів, до якого увійдуть тільки опозиціонери. Колишній прем’єр-міністр також висловилася проти повернення до Конституції 2004 року, яка передбачає парламентсько-президентську форму правління, як важливого компромісу для врегулювання політичної кризи в країні. «Опозиція хоче збалансувати повноваження Верховної Ради, уряду та президента, а Янукович планує змінити Конституцію для забезпечення гарантій його влади на випадок програшу на чергових президентських виборах 2015 року. Це діаметрально протилежні цілі», – пояснила Тимошенко.

Незважаючи на перебування в ув’язненні, схоже, що Тимошенко знову стала грати роль лідера опозиції, фактично звинувативши Арсенія Яценюка, Віталія Кличка та Олега Тягнибока в тому, що вони ігнорують заклики Майдану і діють за сценарієм влади.
Мітингувальники вимагають звільнення Юлії Тимошенко з в'язниці, Київ, 9 лютого 2014 року
Мітингувальники вимагають звільнення Юлії Тимошенко з в'язниці, Київ, 9 лютого 2014 року

«Тимошенко представляє в опозиції «партію війни» – експерт

«Тимошенко представляє в опозиції «партію війни». Вона не готова домовлятися з олігархами і представляє радикальне крило, яке вимагає повного перезавантаження системи влади. І вона, швидше, сьогодні створює проблеми тим, хто готовий домовлятися, тобто Яценюкові, Кличкові, Тягнибоку. Виходячи з інтересів Майдану, Тимошенко є позитивним учасником переговорів. Хоча Тимошенко і не представлена за круглим столом, але для тих, хто веде переговори, вона, звичайно ж, проблема», – зауважує член правління Асоціації політичних консультантів України Павло Карайченцев.

Як вважають експерти, повернення лідера « Батьківщини» у велику українську політику – не тільки запит Майдану, багато активістів якого не довіряють нинішній опозиційній трійці, але і зовнішньополітичних гравців, у тому числі Росії. Колишній соратник українського президента, екс-депутат Верховної Ради Тарас Чорновіл звертає увагу на той факт, що Тимошенко опинилася в центрі уваги преси і політиків після невдалих переговорів президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна в Сочі. Кілька днів тому ув’язнена №1 навіть запропонувала Януковичу за допомогою відео-конференції вийти з лікарняної палати в прямий телеефір і провести публічні дебати з питання про вихід країни з кризи.

«Вона відчуває себе мало не як кандидат у президенти. Це підтверджують і заяви Тимошенко про готовність брати участь у теледебатах з Януковичем, і активізація людей з оточення Клюєва, які можуть готувати нову зустріч із Тимошенко. Її вже багато хто розглядає як найближчу в Україні людину для президента Росії Володимира Путіна. Саме Тимошенко Путін підтримував на виборах 2010 року. Тимошенко може сьогодні дати гарантії, які необхідні Путіну, а Янукович виявився абсолютно недієздатним, повним лузером. У цій ситуації Москва дійсно може зробити ставку на Тимошенко, і тоді будуть включені серйозні механізми для її звільнення та участі у політичному процесі», – припускає Тарас Чорновіл.

Матеріал підготував Володимир Івахненко, Російська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG